Читај ми!

Асанж: Сноуден прави херој

Едвард Сноуден, бивши радник ЦИА који је открио аферу о шпијунирању интернета у САД, прави је херој који се понео изузетно храбро, рекао оснивач Викиликса Џулијан Асанж. Не желимо да он заврши исто као и Бредли Менинг, да буде у затвору без суђења, нагласио Асанж.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж изјавио је да је Едвард Сноуден, бивши радник ЦИА који је узнемирио свет открићем да се влада САД бави шпијунирањем интернета, прави херој који се понео изузетно храбро.

"Оно што ми не желимо јесте да он заврши исто као и Бредли Менинг, да буде у затвору без суђења, да буде малтретиран у затвору и да се сада суочи са доживотном казном затвора", рекао је Асанж.

Амерички војник Менинг (25) се терети за одавање војних тајни које је касније објавио Викиликс и против њега је недавно почело суђење пред војним судом у Форт Миду у Мериленду. У случају да буде проглашен кривим, прети му доживотна затворска казна без могућности помиловања.

Тужиоци су на суђењу Менингу рекли да је одавање поверљивих информација једнако помагању терористичке мреже Ал Каиде, наводи АФП који је интервју са Асанжом направио уочи годишњице његовог боравка у амбасади Еквадора у Лондону.

"Они настоје да направе преседан да је говорење за медије комуникација са непријатељем и да је то прекршај за смртну казну", рекао је Асанж.

Оснивач Викиликса нагласио је да је у том случају у питању будућност новинарства у САД и остатку света.

Асанж је добио уточиште у еквадорској амбасади како би избегао изручење Шведској, која га  тражи због оптужби за сексуални напад и силовање.

Оснивач вебсајта, који је објавио хиљаде поверљивих депеша САД, пориче оптужбе и тврди да ће га шведске власти изручити Вашингтону.

Асанж је рекао за АФП да Британија и Еквадор могу да постигну споразум на основу којег би он могао да буде слободан у року од годину дана.

"Мислим да је Британија ублажила став. Наравно, она никада неће јавно понизити САД нудећи ми сигуран излазак на начин који изгледа да није принудан", рекао је Асанж.

Међутим, има, како је рекао, много начина да се сачува понос Шведске, Аустралије, Британије и САД, али није навео детаље.

Асанж тврди да Британија крши међународни закон одбијајући да му дозволи да оде у Еквадор као избеглица. При том је признао да му је тешко да замисли сценарио по којем би могао да напусти Лондон без лисица на рукама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару