Читај ми!

Премијер Чешке одбио да поднесе оставку

После синоћњег хапшења високих државних функционера и бивших посланика због корупције, чешки премијер Петр Нечас одбио да поднесе оставку на захтев опозционих странака. Међу осумњиченима и шефица премијеровог кабинета Јана Нађова.

Чешки премијер Петр Нечас одбио је у парламенту захтев опозиције да хитно поднесе оставку након што је полиција у ноћи на четвртак ухапсила осморо и оптужила седморо бивших посланика и високих државних чиновника за корупцију и злоупотребу положаја, међу њима и премијерову десну руку, шефицу његовог кабинета, Јану Нађову.

"Неколико паралелних случајева помешано је и закувано у медијски гулаш", казао је посланицима премијер Нечас и критиковао полицију зато што заједно са истрагом о злоупотреби војне обавештајне службе води заједничку истрагу о корупцији тројице бивших посланика владајуће Грађанске демократске странке.

Они су одрекли функције и омогућили да прођу важни закони, а заузврат добили добро плаћене функције у државним предузећима.

Корупција посланика и други случај могућег кривичног дела, злоупотребу Војне обавештајне службе, везује се за Нађову о којој медији већ дуже време пишу као о кривцу за развод премијера Нечаса.

Нађова је нелегално, пошто на то као чиновник нема право, затражила од бившег шефа Војне обавештајне службе да агенти уходе Нечасову супругу Ратку, а Војна служба јој је изашала у сусрет.

Нечас је то означио као забуну, истакавши да је наводно Војна служба требало да штити његову супругу и оштро је критиковао полицију што је у ноћној рацији ухапсила садашњег и бившег шефа Војне обавештајне службе.

"Хапшење двојице генерала на тако театралан начин и то војника који су служили својој земљи на терену не у штабу је фатално рушење угледа Чешке. Враг нека носи моју политичку судбину, али то што се десило, нанело је штету Чешкој", поручио је Нечас и поновио да нема намеру да поднесе оставку.

У ноћној рацији у седишту владе, министарствима, канцеларијама лобиста и државним предузећима и банкама, укојој је учествовало 400 полицајаца ухапшено је осморо политичара и државних чиновника, седморо је оптужено и тужилаштво је затражило за њих истражни затвор.

Полиција је у претресу 31 канцеларије и кућа и сефова осумњичених у Комерчњи банци запленила 150 милиона круна у готовини и неколико десетина килограма злата.

Опозиција инсистира да влада мора хитно да поднесе оставку, а социјалдемократе и нереформисани комунисти су спремни да предложен закон о распуштању парламента чиме би се отворила законска могућност за ванредне изборе, чак и ако премијер и влада не буду хтели да поднесу оставке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару