Читај ми!

Сирија, тачка кључања

Вашингтон фабрикује податке о употреби хемијског оружја у Сирији, тврди Москва. Обама одобрио снабдевање сиријских побуњеника личним наоружањем и муницијом, пише Блумберг. Генерални секретар НАТО поздравља став Америке.

20.32 - Барак Обама и Владимир Путин састаће се у понедељак у Северној Ирској, на самиту групе Г8, како би разговарали о Сирији.  

18.24 - Генерални секретар УН Бан Кимун тражи истрагу на терену која би поуздано потврдила да је у Сирији коришћено хемијско оружје. 

16.30 - Велика Британија има доказе да је Асадов режим најмање два пута користио нервни гас у сукобима с побуњеницима, тврди премијер Дејвид Камерон. 

14.00 - У Алепу вођене најнасилније борбе у последњих неколико месеци, саопштила сиријска Опсерваторија за људска права.

13.55 - Увођење зоне забрањених летова изнад Сирије немогуће без одлуке Савета безбедности УН; тврди Француска. За сада, та опција није "на столу". 

13.37 - Тврдње Американаца о употреби хемијскох оружја у Сирији су "караван лажи", тврди Дамаск.

Тврдње Беле куће да су снаге сиријског председника Сирије Башара eл Асада користиле хемијско оружје против побуњеника у тој земљи су фабриковане, тврди председник комитета за спољну политику доњег дома руског парламента Алексеј Пушков.

Пушков сугерише да би Сједињене Државе могле то да искористе како би оправдале уплитање у конфликт између званичних снага и побуњеника у Сирији.

"Информације да је Асад употребио хемијског оружја су фабриковане на истом месту где и лажи о томе да је Садам Хусеин поседовао оружје масовног уништења", написао је Пушков на Твитеру.

"Обама је кренуо истим путем као и Џорџ Буш", додао је Пушкин.

Истовремено, Обама је одобрио снабдевање сиријских побуњеника оружјем, за почетак пешадијским наоружањем и муницијом, јавља Блумберг.

Један неименовани званичник САД, међутим, тврди да је одлука о наоружавању опозиције донета пре због губитака опозиције на бојном пољу, него због америчке потврде о коришћењу хемијског оружја у Сирији.

Тај званичник је рекао да се наоружавање сиријских побуњеника тешким оружјем још разматра, због страха да би оно могло да падне у руке терориста.

Блумберг наводи да је Обамин однос према Сирији промењен пошто је помоћ Русије, Ирана и Хезболаха Асадовом режиму променила однос снага на терену и то на штету устаника.

"Потребна је брза реакација, имајући у виду ситуацију на терену, јер смо сведоци тога да су Иран и Хезболах појачали учешће у Сирији", рекао је заменик Обаминог саветника за националну безбедност Бен Родс.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен поздравио је то "јасно саопштење" САД, али није споменио никакав јасан одговор НАТО на њега, навео је Ројтерс.

Расмусен подсећа да је међународна заједница јасно рекла да је било каква употреба хемијског оружја у Сирији неприхватљива и да представља кршење међународног закона.

"Ово је питање које веома забрињава", закључује Расмусен, који сматра да је за сиријски сукоб најбоље политичко решење.

Према Расмусену, сиријска влада хитно треба да омогући тиму УН да истражи извештаје о употреби хемијског оружја.

Портпарол опозиционог Сиријског националног савета  Халед Салех изјавио је да су се представници земаља које подржавају сиријску опозицију састали у Истанбулу са лидером побуњеника, генералом Селимом Идришем ради разговора о могућој испоруци оружја.

"Током следећих 24 до 48 сати биће неколико састанака између Сиријског војног савета и различитих земаља како би се изнеле потребе СМЦ и како би заиста почеле да се задовољавају те потребе", рекао је Халед Салех.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару