Ердоган са демонстрантима

Влада Турске неће мењати парк Гези до референдума, саопштено након ноћашњег састанка турског премијера Тајипа Ердогана са лидерима демонстраната. Сукоб полиције и демонстраната и током разговора испред премијеровог седишта у Анкари. Демонстранти упорни и у Истанбулу.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган одржао је ноћас хитан састанак са лидерима демонстраната пошто су демонстранти одбили његово "последње упозорење" да се повуку из истанбулског парка Гези, епицентру антивладиних двонедељних протеста.

Представници групе "Таксим солидарности" отпутовали су у Анкару, где су касно синоћ неколико сати разговарали са Ердоганом у његовој резиденцији, пренела је агенција АФП.

Након разговора, портпарол Ердоганове партије АКП Хусеин Челик истакао је да влада неће учинити никакву промену у парку до референдума, који је влада предложила и на коме би грађани одлучивали о плановима за преуређење Истанбула.

"Желимо да знамо шта грађани Истанбула мисле, њихове одлуке су нам веома важне", додао је портпарол АКП.

Исход разговора активисти оцењују као позитиван, јер им је, како наводе, премијер обећао да неће инсистирати на плановима за преуређење парка Гези, док Суд не донесе такву одлуку. 

Сукоб полиције и демонстраната, међутим, настављен је и током разговора премијера са представницима демонстраната.

Полиција је испалила сузавац и водене топове на око 200 људи окупљених недалеко од Ердоганове канцеларије, у центру Анкаре. Ухапшено је петоро демонстраната.

У Истанбулу су демонстранти провели још једну ноћ у парку Гези, стрепећи од евентуалне акције полиције.

Градоначелник Истанбула Хусеин Авни Мутлу тврди да ће полицијска операција бити спроведена само према онима који стварају неред и проблеме.

Током јучерашњег дана, премијер Ердоган је у телевизијском обраћању упутио последње упозорење демонстрантима.

"Ово је моје последње упозорење: мајке и очеви, вратите вашу децу", рекао је Ердоган, додајући да Гези припада свима, а не онима који су га окупирали.

Протести за спас око 600 стабала у парку Гези започели су 31. маја, а потом су прерасли у антивладине протесте у више турских градова.

У протестима је живот изгубило петоро људи, укључујући полицајца, а близу 5.000 људи је повређено.

САД и друге западне земље критиковале су Ердогана због начина решавања кризе, а Европски парламент јуче је усвојио резолуцији у којој је турска влада упозорена да не предузима "оштре мере против мирољубивих демонстраната". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару