Читај ми!

Менем осуђен на седам година затвора

Бивши аргентински председник Карлос Менем осуђен на седам година затвора због кријумчарења оружја у Еквадору и Хрватској 90-тих година док су те земље биле под ембаргом. Од аргентинског Сената затражено да Менему укине имунитет који је имао као сенатор.

Накадашњи први човек Аргентине Карлос Менем осуђен је на седам година затвора због кријумчарења оружја у Еквадору и Хрватској 90-тих година док су те земље биле под ембаргом.

Пресудом је Менему забрањено да се кандидује за неку функцију, а од аргентинског Сената је затражено да му укине имунитет који је имао као сенатор.

Пресуду може да поништи само Врховни суд, али је нејасно да ли ће му сенатори укинути имунитет.

Менем, међутим, може отићи у затвор само ако Сенат, који је под контролом владе председнице Кристине Фернандес, гласа да му одузме имунитет.

Фернандес је често критиковала Менемове одлуке као председника, али је он као сенатор био поуздани сарадник председнице и обезбеђивао битан глас о кључним питањима.

Будући да има 82 године, Менем ће вероватно одслужити казну у кући.

Иначе, Менем и још 11 особа у марту су проглашени кривим на апелационом суду за кријумчарење оружја у Хрватску и Еквадор 90-тих.

Менем (82), који има имунитет као аргентински сенатор, ослобођен је кривице на суђењу 2011, али је апелациони суд навео да је већи део доказа погрешно одбачен и да не постоји логичан начин да је оружје могло бити кријумчарено без директног Менемовог учешћа и одобрења.

Он је признао да је потписао тајне уредбе за извоз оружја у Венецуелу и Панаму, али је рекао да није знао да ће тоне пушака и муниције направљених у Аргентини завршити у Еквадору и Хрватској које су биле под међународним ембаргом на оружје.

Апелациони суд његову одбрану је назвао "неразумљивом" имајући у виду обимне доказе да царинске процедуре нису уважене на притисак из председништва.

Суд је установио да је Менемов шурак и "човек од поверања" Емир Јома био посредник између владе и других умешаних у пренос оружја, као и да је био задужен за прикупљање новца од разних умешаних компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару