Читај ми!

Обама иде у рат?

Амерички и западно-европски обавештајци тврде да је режим Башара eл Aсада употребио хемијско наоужање у нападима у којима је убијено око 150 особа. Tиме је Дамаск "прегазио црвену линију" коју је зацртао Барак Обама. Америка, сада озбиљно, разматра слање војне помоћи устаницима. Русија тврди да су подаци фабриковани.

00.13 - Обама одлучио да упути војну помоћ устаницима у Сирији, саопштила је Бела кућа. 

Мировни процес у Сирији пресељен је на листу неуспелих покушаја, пошто је Њујорк тајмс објавио интерни документ који циркулише Вашингтоном и у којем се наводи да је Башар ел Асад употребио хемијско наоружање у акцијама против устаника.

Амерички председник Барак Обама је још у априлу зацртао "црвену линију" коју Дамаск не сме да пређе, али у његовој администрацији још увек постоје дубоке поделе око наредних потеза, пошто је, бар до сада, Вашингтон вешто избегавао да се умеша у сиријски грађански рат.

Обамин маневарски простор у великој мери је смањен после уласка бораца Хезболаха у сукоб на страни Асада, чиме се добар део устаничког покрета нашао на ивици колапса, пише Њујорк тајмс.

Једна од опција која се разматра у Вашинтону су већ испробани ваздушни удари против Асадових снага, ваздухопловних база, као и путева којима сиријска војска допрема опрему из Ирана. Бела кућа је још увек неодлучна.

Према документу који је објавио Њујорк тајмс, у нападима хемијским оружјем убијено је између 100 и 150 особа.

Председник комитета за спољну политику доњег дома руског парламента Алексеј Пушков поручио је да су информације о коришћењу хемијског оружја фабриковане.

"Обама је кренуо истим путем као и Џорџ Буш", додао је Пушков. 

Обама се већ недељама налази под озбиљним притиском да се укључи у рат у Сирији, при чему су Бил Клинтон и Џон Мекејн најозбиљнији заговорници интервенције.

Део доказа о хемијском оружју набавила је, наравно, ЦИА, која је дошла до узорака урина двојице устаника, једног који је убијен и другог који је повређен у сукобима недалеко од места Утубија. Резултати анализе, наводно, показују да су обојица били изложени дејству сарина, на основу чега је закључено да је тај бојни отров користила сиријска војска.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару