Читај ми!

Ердоган, последње упозорење

Само неколико сати након што је рекао да је његовом стрпљењу дошао крај, премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган представнике демонстраната позвао на састанак. Турски председник Абдулах Гул похвалио полицију, јер је, како каже, показала уздржаност.

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је демонстранате да се састану са њим, само неколико сати након што је рекао да је његовом стрпљењу дошао крај.

Турски премијер се састаје са лидерима "Таксим солидарности" платформе, лабавe коалиције различитих група демонстраната из парка Гези.

"На позив премијера, чланови `Таксим солидарности` ће са Ердоганом дискутовати о нашем захтеву да Гези парк остане парк," рекао је за Ројтерс шеф Коморе архитеката Ејип Мухцу.

У делегацији која присуствује састанку са Ердоганом у Анкари нису само архитекте, већ и музичари, глумци.

Како преноси Си-Ен-Ен, раније данас премијер је позвао демонстранте који кампују у парку да се спакују и оду.

"Ми смо изгубили стрпљење, последњи пут вас упозоравам", рекао је Ердоган.

Како преносе страни медији, турски премијер је рекао да ће "кршиоци закона бити уклоњени", одбацујући резолуцију Европског парламента којом се осуђује прекомерна употреба силе од стране турских интервентне полиције против демонстраната.

Ердоган је то изјавио дан након што је његова Партија правде и развоја предложила референдум о плану изградње у Истанбулу који је изазвао масовне протесте.

Из турске владе стизале су контрадикторне вести - с једне стране, чинило се да је њихов став мало омекшао, јер је било говора да ће се о судбини Гези парка одлучити референдум, али у исто време влада је дала још један ултиматум демонстрантима, да се до четвртка евакуишу.

Ердоганова странка најавила је за викенд контра-протесте "како би се чуо и глас Турске", што ће, како је премијер истакао, међународној заједници и свету показати "реалну, праву слику Турске".

Гул: Полиција била уздржана

Турски председник Абдулах Гул је у интервју једном канадском листу, чија су два новинара приведена док су извештавали са протеста у Истанбулу, бранио је понашање полиције током масовних протеста широм Турске. Међутим, Гул је рекао и да је и нормално да народ тражи више демократије.

"Народ тражи више демократије и на Вол стриту у Њујорку. Као и народ у Лондону, и у Италији. Исто важи и за Истанбул. Они желе савршенији систем, што је нормално", оценио је Гул.

Гул је рекао и да је турска влада "изабрана на изборима отворено и транспарентно" са 85 одсто гласова и додао да гласачи, ако нису задовољни, могу на следећим изборима да гласају за другу партију.

Турски председник похвалио је полицију, јер је, како каже, показала уздржаност.

"Нико од њих није употребио ватрено оружје нити пендреке, нису ни носили оружје и жртава од ватреног оружја није било. Да су, када су немири тек почели у Сирији, полицијске снаге интервенисале на исти начин и да су покренуле дијалог да би разумеле захтеве друштва, можда не би било оваквих последица нити ширења сукоба у тој земљи", оценио је Гул.

Двојица канадских новинара, Саша Петричић и Дерек Стофер, који су за медијску кућу Си-БИ-Ес извештавали са протеста у Истанбулу, ухапшена су јуче и држана у притвору 11 сати.

Миран протест започео је 31. маја у Истанбулу због противљења претварању парка Гези у тржни центар, да би потом прерастао у антивладине протесте широм Турске.

У сукобима је погинуло пет особа, међу којима је и полицајц, а скоро 5.000 људи је повређено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару