Читај ми!

Немачка против набујалих река

Поплавни талас на реци Лаби креће се ка северу Немачке, а у покрајинам Бранденбург и Шлезвиг Холштајн се постављају заштитни бедеми од џакова са песком. Медији јављају да надлежне службе и војска нису ни близу обуздавања набујалих река.

Водени талас се ваља ка немачком северу и покрајине Бранденбург и Шлезвиг Холштајн се припремају за одбрану од поплава, а медији јављају да у појединим деловима источне и северне Немачке поплава није ни из далека савладана.

У Бранденбургу, Доњој Саксонији, Мекленбург Предњој Померанији и Шлезвиг Холштајну добровољци, ангажовани у спасу од катастрофалних поплава, опаснијих него оних из 2002. године, се надају да ће милионима џакова песка зауздати реке, а медији истичу да је ноћас ситуација на поплављеним теренима и даље без промена.

У Горњој Саксонији су гиганске количине воде потражиле нове путеве код Фишбека у близини Штендала, где је једна брана јуче проваљена, тако да је војска из хеликоптера мора да баца џакове песка, како би се Лаба савладала.

У целој земљи ангажовано је и око 9.000 немачких војника, саопштио је Бундесвер.

У покрајини Бранденбург је ситуација и даље напета, а у Пригницу се данас очекује врх воденог таласа Лабе од чак 8,20 метара, што ће бити историјски рекорд. Ту је просечни ниво Лабе 2,77 метара.

У Лауенбургу, у Шлезвиг Холштајну, најсевернијој немачкој покрајини, смештеној на граници према Данској припремају се људи на врх воденог таласа Лабе, који ће бити, према прогнозама, у четвртак.

Критични ниво од 9,30 Лаба је ту већ досегла, а од данас је ниво 9,56 метара, што је чак пет метара више од нормалног нивоа, преносе медији.

У Мекленбург Предњој Померанији је између поплављених региона Демиц и Бојценбург проглашена забрањена зона и они, који не припадају снагама у ангажману, не смеју ту да се задржавају, преносе медији.

У Доњој Саксонији је Лаба јуче достигла највиши ниво, а у погођеним регионима Лихо Даненберг и Линебург ће се и наредних дана вода задржати на високом нивоу

Из немачког савеза градова и општина затражили су нову, ефикаснију законску регулативу у области заштите од поплава, преносе медији.

Када је реч о немачким политичарима, које је поплава ''погодила'' у сред изборне кампање, пред савезне изборе, заказане за 22. септембар, они се налазе у сталном ангажману и обећањима помоћи угроженом становништву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару