Читај ми!

Пјонгјанг обновио "црвену линију"

Северна Кореја поново успоставила "црвену телефонску линију" са Сеулом, која преноси хитна обавештења између две владе. Сеул прихватио предлог северног суседа о преговорима о поновном отварању заједничке пограничне индустријске зоне.

Пјонгјанг је данас поново успоставио "црвену телефонску линију" са Јужном Корејом, коју је прекинуо у марту. Тим путем, послата је порука Јужне Кореје да прихвата предлог Северне Кореје о разговорима на нижем нивоу у недељу.

Сеул је, међутим, затражио да се састанак одржи у пограничном месту Панмунџому, уместо у Каесонгу како је сугерисао Пјонгјанг.

Иако је обнова "црвене линије" још један корак у смањивању вишемесечних напетости, Пјонгјанг није прихватио предлог Сеула да се одмах разговара на високом министарском нивоу већ је затражио радне разговоре.

Наговештавајући да ће разговори бити тешки и натегнути, Север је рекао да предложени дијалог треба прво да почне на нижем нивоу, уместо да то буде министарски састанак, како је сугерисао Сеул и да треба да се одржи у граду Каесонгу у близини границе с Југом.

Такав сценарио је пожељан с обзиром да су "међусобни односи били у ћорсокаку годинама и да је неповерење дошло до максимума", рекао је у Пјонгјангу представник Комитета за мирољубиво уједињење Кореје, а пренео АФП.

Иначе, "црвена линија" користи се у хитним случајева за обавештавање влада Сеула и Пјонгјанга.

Трећа нуклеарна проба Северне Кореје фебруара месеца довела је до проширења санкција Уједињених нација што је изазвало љутњу Пјонгјанга и подстакло ескалацију напетости и претњи Севера да ће извршити нуклеарне ударе по територијама САД и Јужне Кореје.

Пјонгјанг и даље инсистира да њихово нуклеарно наоружање не може бити предмет преговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару