Читај ми!

Асад преузео контролу над "градом духова"

Снаге сиријског председника Башара ел Асада, уз помоћ Хезболаха, повратиле контролу над стратешки важном граду Кусаиру. Побуњеници поручују да су спремни да се боре против Хезболаха у Либану. Новинари француског "Монда" пронашли доказе о употреби сарина у узорцима крви побуњеника.

Сиријска војска повратила је контролу над стратешки важном граду Кусаиру, који се налази у близини границе с Либаном, јавила је јутрос сиријска телевизија, а пренеле западне агенције. Новинари француског Монда пронашли доказе о употреби токсина сарина у узорцима крви побуњеника.

"Наша херојска армија повратила је безбедност и стабилност за све становнике Кусаира. Сиријска армија потпуно контролише регион Кусаира у провинцији Хомс, након што је убила велики број терориста и многе заробила", јавила је сиријска телевизија.

Честитке су одмах стигле из Техерана, пренела је иранска агенција Ирна, цитирајући помоћника министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана.

Иран "честита сиријској војци и народу на победи против (екстремних сунитских) терориста у граду Кусеир", рекао је Амир Абдолахијан. 

Снаге председника Башара ел Асада започеле су 19. маја офанзиву на Кусаир, уз помоћ бораца либанског покрета Хезболах, наводи АФП.

Град је стратешки битан јер повезује Либан и Сирију, наводи Ројтерс.

Контрола над Кусаиром је била кључна за побуњенике јер је то за њих био главни правац снабдевања оружјем, а из Либана су долазили и борци у помоћ.

Они који су успели да изађу из Кусаира, рекли су да је то место прилично уништено и да је то сада град духова. Из града су углавном изашли жене и деца, јер мушкарци ризикују да буду убијени на контролним пунктовима, рекла је јуче представница Комесаријата УН-а за избеглице Мелиса Флеминг.

Руско министарство иностраних послова саопштило је јуче да је Москва прошлог викенда блокира документ у Савету безбедности Уједињених нација у вези са опсадом сиријског града Кусаира и оценило да је у току операција борбе против тероризма.

У међувремену, вођа главне сиријске опозиционе групе генерал Салим Идрис рекао је британском Би-Би-Сију да су његови борци спремни да се боре против Хезболаха у суседном Либану.

Идрис је рекао да борци Хезболаха "врше инвазију" на Сирију, а Либан не предузима ништа да их заустави.

"Побуњеници неће прихватити да председник Башар ел Асад буде на било каквој функцији у послератној Сирији", рекао Идрис.

Према процени УН-а, током двогходишњег грађанског рата у Сирији је погинуло више од 80.000 људи, а милион и по је у избеглиштву.

Француска, докази о употреби сарина

Лист Монд објавио је да су новинари тог листа убедили сиријске лекаре да им предају узорке крви, урина и косе узетих од болесних побуњеника обећањем да ће узорци бити анализирани на присуство токсина.

Новинари су предали узорке француској влади, која је јуче саопштила да су нађени трагови нервног гаса сарина у тим узорцима, што је први стварни доказ да је сиријска влада употребила хемијско оружје.

У данашњем издању листа Монд пише да су сиријски лекари пажљиво сакупљали узорке од болесних побуњеника већ извесно време, у нади да ће успети да их пошаљу на анализу у инострантво.

Новинарима Монда било је потребно око месец дана да их изнесу из Сирије, наводи се у том листу.

У јуче објављеном извештају УН о Сирији саопштено је да постоје "оправдани разлози" за веровање да су ограничене количине токсичних хемикалија употребљене као оружје у бар четири напада у сиријском грађаснком рату, али да је потребно више доказа да би се утврдило који су тачно хемијски агенси коришћени и ко их је употребио.

Доказана употреба хемијског оружја могла би изазвати јачи одговор међународне заједнице на двогодишњи рат у којем је до сада убијено више од 80.000 особа. Амерички председник Барак Обама рекао је да би употреба тог оружја била "црвена линија", мада његова влада тврди да још тражи чврсте доказе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару