УН: У Сирији обе стране чиниле злочине

Постоје "оправдани разлози" да су у бар четири напада у Сирији користило хемијско оружје, наводи се у данашњем извештају УН о Сирији. У извештају се обе стране оптужују за ратне злочине.

У најновијем извештају Уједињених нација о Сирији наводи се да постоје "оправдани разлози" за сумње да су одеђене количине токсичних хемикалија употребљене као оружје у сукобима у Сирији.

Истражна комисија УН саопштила је да је до коначних закључака могуће доћи само испитивањем узорака узетих директно са жртава или места напада. УН су позвале Дамаск да дозволи стручном тиму да уђе у земљу.

У извештају који је комисија поднела Савету УН за људска права, обе стране оптужене су за ратне злочине. Комисија упозорава да би достављање оружја побуњеницима који желе да збаце председника Сирије Башара ел Асада могло повећати опасност даљих кршења људских права и још жртава.

Генерални секретар УН Бан Кимун, ангажовао је тим УН да истражи наводне хемијске нападе у Сирији, пошто је влада у Дамаску тражила истрагу наводног напада побуњеника на Хан ел Асад, на северу Алепа, 19. марта. Сиријска влада, међутим, жели да истрага буде ограничена на тај инцидент.

Сиријски војници наводно су убијени или повређени у том инциденту за који побуњеници криве њих. Активисти опозиције навели су више од шест случајева у којима је влада употребила хемијско оружје.

Бан инсистира на широј истрази, која би обухватила инцидент који се у децембру догодио у Хомсу.

Генерални секретар УН је именовао шведског стручњака за хемијско оружје, Акеа Селстрома за вођу истражног тима УН. Сирија је том тиму забранила улаз у земљу.

Доказана употреба хемијског оружја могла би изазвати јачи одговор међународне заједнице на двогодишњи рат у којем је до сада убијено више од 70.000 особа. Амерички председник Барак Обама рекао је да би употреба тог оружај била "црвена линија", али његова влада тврди да још тражи чврсте доказе.

У извештају, који покрива период од средине јануара до средине маја, обе стране су оптужене за ратне злочине. Сиријска војска и припадници оружаних група оданих Асаду се у извештају оптужују за мучење, силовање, принудно расељавање и присилни нестанак.

Побуњеници су у извештају оптужени за изрицања пресуда и погубљења без одговарајућег поступка, мучење, узимање талаца и пљачку.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару