Читај ми!

Сукоби у Турској, пети дан

Пети дан не јењавају крвави протести широм Турске, у којима су погинуле две особе, а више од 1.700 људи рањено. Полиција јутрос у Анкари употребила сузавац, водене топове и гумене метке да растера демонстранате. Јавно сектор у штрајку.

00.17 - На протестима у Истанбулу мање људи него претходних дана. Полиција спремила приличну количину сузавца.

14.44 - Турска је у последњих 12 година увезла 62 тоне сузавца из Бразила и Америке. Цена сузавца износила је око 21 милион долара. 

12.43 - Влада Турске извинила се повређенима у сукобима између полиције и демонстраната, јавља АФП.

Антивладини протести у неколико десетина градова широм Турске данас су ушли у пети дан. Полиција у Истанбулу се у раним јутарњим часовима играла мачке и миша са хиљадама демонстраната који су се окупили у близини канцеларије премијер Реџепа Тајипа Ердогана и на оближњем стадиону фудбалског тима "Бешикташ".

Репортери АФП-а јављају да хитна помоћ одводи велики број демонстраната.

Док се изнад околних улица вио бели дим, хиљаде других демонстраната су се окупиле на тргу Таксим, симболичном епицентру протеста. Они су звиждали и узвикивали "Тајипе, поднеси оставку!" и махали црвеним заставама и транспарентима.

У Анкари је полиција јутрос употребила сузавац, водене топове и гумене метке да би растерала више стотина демонстраната.

Током јучерашњих протеста погинуле су две особе. Двадесетогодишњи Мехмед Ајвалитас страдао је када је аутомобил налетео на демонстранте у Истанбулу.

Друга жртва је 22-годишњи Абдулах Комерт, који је убијен хицем из ватреног оружја у главу у провинцији Хатај, на југу земље, јавила је приватна телевизија НТВ. Комерт је био припадник омладинског крила опозиционе Народне републиканске странке.

Организације за људска права и лекари кажу да је у Истанбулу повеређено више од 1.000, а у Анкари 700 људи.

Званичници кажу да је више од 1.700 људи ухапшено у демонстрацијама у 67 градова, мада су многи оптуштени из притвора.

У међувремену, Влада Турске извинила се повређенима у данима сукоба између полиције и демонстраната који оптужују владу да нагиње строгим исламским реформама, јавио је АФП.

"Извињавам се онима који су претрпели насиље због своје борбе за заштиту животне средине", рекао је заменик премијера Булент Аринц.

Истовремено, запослени у јавном сектору данас су започели дводневни штрајк у знак подршке антивладиним протестима.

Један од главних синдиката у земљи данас је позвао на дводневни штрајк у знак протеста због насиља над демонстрантима и завођења "државе терора".

Очекује се да ће се у уторак и среду штрајк проширити на школе и универзитете, као и на владине канцеларије.

Ердоган: Протести под руку с тероризмом

Турски премијер је уочи посете северној Африци рекао да протести "иду руку под руку са тероризмом". "Ово је протест који су организовали екстремистички елементи и ми нећемо дати ништа онима који иду руку под руку са тероризмом", рекао је Ердоган.

Ердоган за нереде оптужује главну турску опозицију и сматра да ће се ситуација у земљи смирити када се буде вратио са пута.

Турски премијер одбацује оптужбе да покушава да наметне исламске реформе у секуларној држави почели "турско пролеће".

Реторика председника Турске Абдулаха Гула више је помирљива.

"Ако постоје различита мишљења, различи ставови, различите тачке гледишта и несалгања, ништа није природније од права изражавања тих разлика", преноси речи Гула турска званична новинска агенција Анадолија.

Би-Би-Си у позадини садашњих сукоба види и све заоштреније односе између председника и премијера Турске.

Протести су почели када је полиција кренула да се обрачунава са демонстрантима на мирном протесту у Истанбулу због плана градње на месту где се налази парк Гези, на тргу Таксим, који представља ретку зелену оазу тог града.

Демонстрације су, потом, прерасле у масовне антивладине протесте у Истанбулу, Анкари и још неколико десетина других градова.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару