Читај ми!

Самит ЕУ–Русија у Јекатеринбургу

Лидери Европске уније и Русије почињу у Јекатеринбургу дводневне разговоре који би могли да буду међу најтежима до сада због неслагања око Сирије, руског гаса у Европи и људских права.

Сирија, руски гас у Европи и поштовање људских права у Русији биће неке од тема спорења на самиту лидера Европске уније и Русије који почиње у Јекатеринбургу.

На радној вечери којом почиње самит, састаће се руски председник Владимир Путин, председници Европског савета и Европске комисије Херман ван Ромпеј и Жозе Мануел Барозо као и висока представница ЕУ Кетрин Ештон.

Ештонова је агенцији Интерфакс рекла да очекује разговоре о стању људских права и смрти адвоката Сергеја Магнитског у притвору 2009. године.

Једна од тема биће и Сирија, у светлу прошлонедељне одлуке ЕУ да укине ембарго на оружје за сиријску опозицију, чиме је отворен пут за земље чланице тог блока да снабдевају оружјем борце против сиријског председника Башара ел Асада, али и најаве Русије да је руски произвођач Миг потписао уговор о испоруци најмање 10 борбених авиона Сирији.

Истовремено, Русија и САД настављају заједнички да раде на одржавању међународне мировне конференције, током које би за исти преговарачки сто били доведени и сиријска влада и они који се против ње боре.

Русија се противи било којој врсти страног мешања, и уложила је вето три пута у Савету безбедности, како би блокирала предложене резолуције против сиријске владе.

Москва замера Вашингтону да не врши довољан притисак на сиријску опозицију да учествује у међународним разговорима и одбацио је захтев за одлазак Асада.

Сиријска влада је рекла да је вољна да у принципу учествује на једној таквој конференцији, али главна опозициона коалиција јеодбацила ту идеју, наводећи да су разговори бесмислени, све док сиријске трупе, потпомогнуте Хезболахом и Ираном, чине злочине против сиријског народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару