Читај ми!

Нереди широм Турске

У протестима широм Турске данас повређено 79 људи, а ухапшено је више од 900. Најжешћи сукоби на истанбулском тргу Таксим. Демонстрани данима који протестују због плана власти да реконструише трг.

Након дводневних сукоба полиције и демонстранта на тргу Таксим у Истанбулу, полиција је почела да се повлачи како би смирила тензије. На више од 90 локација широм Турске, одржавају се демонстрације због плана власти да реконструишу трг у Истанбулу.

Турска полиција је у протестима широм земље ухапсила 939 људи, рекао је министар полиције Муамер Гулер, додајући да су поједини већ пуштени на слободу.

Током данашњих немира повређено је 79 људи, навео је Гулер за турску државну телевизију, преноси Ројтерс.

Како јавља АФП, неколико хиљада демонстраната преплавило је Таксим пошто је полиција уклонила јуче постављене барикаде и почела да се повлачи са трга.

У међувремену, председник Турске Абдулах Гул апеловао је да превлада здрав разум и да се успостави мир пошто су протести због реконструкције трга достигли "забрињавајући ниво".

С друге стране, премијер Реџеп Тајип Ердоган, који је раније данас позвао демонстранте да се хитно разиђу, признао је да је током интервенције полиције било случајева "екстремног" реаговања против демонстраната и да ће они бити истражени.

"Тачно је да је било неких грешака, екстремног реаговања полиције", рекао је Ергодан.

Министарство унутрашњих послова у међувремену је саопштило да ће се покренути поступак против полицајаца који су употребили прекомерну силу.

Због догађаја у Турској и броја повређених у сукобима са полицијом, којих је према проценама медицинских радника око хиљаду, забринут је изразио и Стејт департмент.

Истовремено, "Амнести интернешенал" и Европски парламент посебно су забринути због прекомерне употребе силе против демонстраната. Истичу да такво реаговање само подстиче ширење протеста.

Турска полиција поново је јутрос употребила сузавац и водене топове против групе демонстраната који су покушали да дођу до главног истанбулског трга.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару