Читај ми!

Лагардова сведок сарадник

Кристин Лагард имаће статус сведока сарадника у истрази о исплати 400 милиона евра бизнисмену Бернару Тапију.

Директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард имаће статус сведока сарадника у истрази о исплати 400 милиона евра бизнисмену Бернару Тапију док је била на месту француске министарке финансија. То је исход другог дана испитивања Лагардове пред тужиоцима у Специјалном суду у Паризу.

"Статус сведока сарадника није изненађење за мене, пошто сам увек радила у интересу државе и у складу са законом", рекла је Кристин Лагард, пошто је завршено њено дводневно испитивање пред судом.

"Моја објашњења су омогућила да се разреше сва питања везана за одлуке које сам доносила у то време (2008. године)", рекла је Лагардова.

Она је казала да се овог викенда враћа у Вашингтон како би се "у потпуности посветила" послу који има као директорка ММФ-а. 

Лагардову су јуче тужиоци испитивали 12 сати и том приликом је бранила своју одлуку из 2007. године о употреби скупе арбитраже ради решења спора са Тапијем око продаје компаније "Адидас".

Приликом доласка у суд, Лагардова је поздравила новинаре али није дала ниједну изјаву, пренела је агенција АФП.

Претходник Лагардове на месту шефа ММФ, Доминик Строс-Кан, такође из Француске, поднео је оставку 2011. године због оптужби да је сексуално напао спремачицу у хотелу у Њујорку.

Бизнисмен Тапи је тужио француску банку "Кредит Лионе", делимично у државном власништву, јер је 1993. и 1994. године, без његовог знања, фирма "Адидас" продата Роберту Лој-Драјфусу. Тужиоци сматрају да је Тапи добио врло повољну одштету у замену за подршку Николи Саркозију на председничким изборима 2007. године.

Бернар Тапи је у више наврата изнео тврдње да је истрага политички мотивисана и да представља хајку владајућих социјалиста против Саркозијевих конзервативаца.

Тужиоци су Лагардовој предочили да је делимично одговорна за "бројне неправилности и нерегуларности" које би могле да доведу до подизања оптужнице против ње за саучесништво у крађи и проневери јавних фондова. Лагардова одбацује све оптужбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару