Читај ми!

Случај Бенгази, напредак у истрази

ФБИ и друге америчке обавештајне службе идентификовале осумњичене за прошлогодишњи напад на америчку дипломатску мисију у либијском граду Бенгазију. Ипак, они остају на слободи док ФБИ прикупља доказе.

Сједињене Америчке Државе идентификовале су петорицу мушкараца који би могли да буду одговорни за прошлогодишњи напад на америчку дипломатску мисију у либијском граду Бенгазију, навели су неименовани амерички званичници.

Према тим изворима, има довољно доказа да их војне снага ухапсе као осумњичене терористе, али су они недовољни да се осумњичени изведу пред амерички грађански суд, као што би то желела администрација председника Барака Обаме, пише АП.

У међувремену, те особе остају на слободи док ФБИ прикупља доказе. Истрага је, међутим, успорена, јер је смањен број америчких обавештајаца у региону после напада у Бенгазију 11. септембра 2012. Поред тога, египатске обавештајне агенције су тек у настанку, након свргавања пуковника Моамера Гадафија, наводи АП.

Неименовани амерички званичник је рекао да је ФБИ идентификовао већи број појединаца за које верује да имају информацију о нападу или су умешани у њега и да се сада разматрају начини да се они доведу пред суд. Предузимање акције у источној Либији, за сада није нимало лак посао, рекао је тај извор који је желео да не буде именован.

ФБИ раније овог месеца објавио је фотографије тројице од пет осумњичених и замолио више информација о тим особама. Њих су снимиле сигурносне камере америчке дипломатске мисије за време напада, а требало је пуно времена да их ФБИ види и проучи. Агентима ФБИ требало је три седмице само да оду до Либије, тако да су либијски званичници узели те камере и послали их америчким представницима у Триполију.

ФБИ и друге америчке обавештајне агенције идентификовали су осумњичене на основу контаката у Либији и на основу прислушкивања њихових разговора. Верује се да су они припадници либијске милитантне групе Ансар ел Шарија, чију су борци виђени у близини америчке мисије уочи избијања насиља.

Републикански посланици наставили су да од администрације траже више информација о нападу.

Бела кућа је тако 15. маја обелоданила 100 страна са мејловима који показују дискусију администрације у вези са нападом на амерички конзулат прошле године у либијском граду Бенгазију. Циљ објављивање те преписке јесте отклањање тензија насталих због тврдњи републиканаца да је било прикривања информација у вези са тим нападом.

У нападу, 11. септембра прошле године, убијени су амерички амбасадор Крис Стивенс и још тројица Американаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару