Читај ми!

САД, страх од новог торнада

Спасиоци трагају за преживелима у рушевинама, после смртоносног торнада у Оклахоми у коме су погинуле 24 особе. Власти страхују да садашњи биланс није коначан. Истовремено, прогностичари најављују нове ударе, а на мети торнада сада би могли да буду Тексас, Арканзас, Луизијана и Оклахома.

Дан након што је кроз Оклахому протутњао смртоностни торнадо, метеоролози у САД прогнозирају да би снажан торнадо могао поново да погоди ту државу, али и делове Тексаса, Арканзаса и Луизијане.

Торнадо ширине три километра, који се кретао брзино 300 километара на час, уништио је готово цео амерички градић Мур у Оклахоми. У налету торнада, погинуле су најамање 24 особе, међу којима и деветоро деце, а око 250 људи је повређено.

Торнадо је потпуно уништио око хиљаду кућа, сравнио са земљом локалну болницу, али и основну школу у којој је у тренутку удара трајала настава.

На Фуџита скали, која означава јачину торнада, овај који је погодио Оклахому се налази на броју четири од могућих пет.

Спасилачке екипе и грађани претражују рушевине надајући се да ће успети да нађу још преживелих, а власти кажу да садашњи биланс броја жртава није коначан.

Председник САД Барак Обама потписао је одлуку о проглашењу ванредног стања у Оклахоми, при чему је 250 припадника Националне гарде упућено као помоћ спасиоцима.

Прогностичари упозоравају да је сада најугроженије подручје Даласа у Тексасу, док су Арканзас и Луизијана у опасности због поплава.

"Могуће је још неколико торнада, посебно у северном и централном делу Тексаса", рекао је Брин Кер из Националног центра за временску прогнозу.

Према њеним речима, иако опасност и даље прети, олујни талас који би могао да се створи неће бити јак као јучерашњи.

Mетеорологе, међутим, плаши опасност да се поново створи локални торнадо, који би погодио урбана и густо насељена места.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару