Читај ми!

Експлозије у Ираку, 95 мртвих

Најмање 95 особа погинуло, а стотине људи повређено у серији бомбашких напада изведених у Багдаду и другим градовима земље. Напади у Ираку покренути у оквиру новог таласа верског насиља. Премијер обећао да побуњеници неће моћи да поврате атмосферу верског рата.

У серији данашњих напада на шиитске и сунитске области у Ираку, у оквиру новог таласа верског насиља у тој земљи, погинуло је најмање 95 људи, навели су званичници.

Неки од напада десили су се јутрос на прометним пијацама и аутобуским станицама у време саобраћајног шпица.

Најгори напади десили су се у главном граду Багдаду, где је експлодирало десет бомби, у којима је погинуло 48, а више од 150 особа је повређено.

На мети су били и градови Басра, Балад, Самара, као и западни део провинције Анбар.

Још нико није преузео одговорност за нападе. Данашњи напади однели су највећи број живота у последњих осам месеци, а од прошле среде је у нападима у сунитским и шиитским областима погинуло укупно 230 људи, према рачуници агенције АП.

Верске тензије у Ираку поново су почеле да јачају у последње време, због протеста сунитске мањине јер их, како тврде, шиитска влада веома лоше третира.

До наглог скока насиља дошло је крајем априла, када су снаге безбедности растуриле један сунитски протестни камп на северу земље.

Премијер Нури ел Малики оптужио је екстремистичке групе да покушавају да искористе политичку нестабилност у земљи да би распириле верско насиље, а за последње насиље такође криви и ситуацију у Сирији.

Истовремено, он је данас обећао да побуњеници "неће моћи да поврате атмосферу верског рата".

Многи сунити сматрају да је управо Малики одговоран за пораст верских тензија, јер је његова влада постала агресивнија према њима, после повлачења америчке војске у децембру 2011. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару