Читај ми!

ЛЦС, милијарде долара потапа једна ракета

Морнарицу САД брод ЛЦС коштао 37 милијарди долара, а само једна ракета може да га онеспособи, пише амерички портал "Блумберг" позивајући се на извештај америчке војске. Израда једног брода кошта 440 милиона долара, а пловило има велики број техничких недостатака и нелогичности.

Амерички медији све више указују на скупе, гломазне и рањиве пројекте Војске САД, а најновији је борбени брод ЛЦС (Littoral Combat Ship). Пројекат је коштао 37 милијарди долара, има смањену радарску видљивост, али може да га потопи само једна непријатељска против-бродска ракета.

Замишљен као пројекат са карактеристикама "стелт" технологије и дизајна, брод ЛЦС карактеришу велики технички проблеми, пише амерички портал Блумберг, који је дошао у посед једног војног извештаја.

Проблеми су осим високих трошкова и техничке компликације, али и немогућност да брод испуни чак и најједноставније задатке пристајање у лукама.

ЛЦС је замишљен као брод за три борбене намене, лов на подморнице, чишћење мина и нападе са мора на копно. На брод могу да слећу хеликоптери, беспилотне летелице, може да служи и као лансера ракета - а има модуларну конструкцију, односно може да мења облик како би се прилагођавао наменама.

Међутим, у пракси та модуларност не функционише. Циљ америчке морнарице био је да брод може да промени модул за 96 сати, како би се прилагодио разним кризним ситуацијама.

Амерички портал пише да проблем није толико у потребном времену од 96 сати за промену модула, већ у томе да брод треба да пристане у одговарајућу луку у којој се налази модул за инсталацију ( опрема за слетање хеликоптера, лансери ракета или уређај за лов на против-бродске мине).

То захтева велико планирање унапред и транспорт наоружања и војне опреме по америчким и светским лукама, где инфраструктура зна да буде у лошем стању.

Треба споменути и да ЛЦС није једини амерички војни пројекат који је компликован и за многе војне стручњаке нелогичан. Оклопни транспортер "страјкер" на пример, за разлику од сличних возила у другим војскама, не може да плови, а иако постоји велики број техничких проблема војска је купила више од 4.000 ових возила.

Рањив на хакерске нападе

Издржљивост брода је такође проблематична, јер према извештају америчке војске, може да га онеспособи само једна непријатељска ракета, која немора да буде испаљена са брода, већ са копна.

За брод који вреди 440 милиона долара ( иако је у почетку цена била 220 милиона), поразна је чињеница да у потпуности може да га уништи само један погодак ракете.

Максимална брзина брода износи 81 километар на час, а пловило опслужује 40 чланова посаде. Основне наоружање су ракета АГМ-176 "грифин" домета 20 километара и топ Мк 110 калибра 57 мм, ефикасног домета од 8.500 метара.

Према извештају у који је амерички портал имао увид ЛЦС може без икаквих проблема да савлада мање и брзе бродове ( које најчешће користи иранска ратна морнарица), али не и пловила сличне величине која имају против-бродске ракете.

Такође, стручњаци за информатичку безбедност су утврдили да је информационо-комуникациони систем на броду рањив на хакерске нападе.

Пореске обвезнике, такође брине и то што је пројекат испао скупљи него што је планирано и достигао је 37 милијарди долара.

Међутим, Блумберг наводи да је то права "ситница" у односи на пројекат вишенаменског ловца Ф-35 ЈСФ за који је до сада утрошено 200 милијарди долара.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару