Читај ми!

Отет син бившег пакистанског премијера

Два дана уочи парламентарних избора у Пакистану, киднапован један од кандидата на изборима и син бившег премијера. Талибани најављују самоубилачке бомбашке нападе током избора у суботу како би угрозили одржавање, по многима, историјски важних избора у тој земљи.

Наоружана група киднаповала је Али Хаидера Гиланија, кандидата на предстојећим изборима и сина бившег премијера Пакистана Јусуфа Разе Гиланија, саопштаила је пакистанска полиција.

Отмица се догодила у предграђу града Мултана, преноси АФП. Гиланијеви су, иначе, једна од најмоћнијих породица у Пенџабу.

Отмичари су се довезли на мотору и отворили ватру, а Гиланија су одвезли у црном аутомобилу марке "хонда", који је био у њиховој пратњи, саопштила је полиција, која је овај случај окарактерисала као "чин тероризма".

Локални избори у Пакистану биће одржани у суботу, а талибани су најавили самоубилачке бомбашке нападе током избора како би угрозили одржавање, по многима, историјски важног, изборног процеса у тој земљи.

Иначе, Али Хаидер Гилани је кандидат секуларне пакистанске народне странке за скупштину Пенџаба. Његов отац је смењен прошле године због тога што је одбио да поново отвори процесе за корупцију против пакистанског председника.

Лидер талибана Хакимулах Мехсуд у писму, које датира од 1. маја, најавио је да ће напади бити изведени у све четири покрајине у земљи како би се угрозио "систем неверника који се назива демократијом".

"Не прихватамо систем неверника који се назива демократијом", написао је Мехсуд у писму до кога је дошла агенција Ројтерс.

Пакистанска војска саопштила је да ће распоредити на десетине хиљада војника да брину о безбедности на бирачким местима и у центрима за пребројавање гласова.

Портпарол војске генерал мајор Асим Баџва рекао је да ће укупно бити ангажовано 300.000 припадника снаге безбедности, од чега 32.000 војника.

Земља је суочена са свакодневним бомбашким нападима талибана у којима је током вишеднедног насиља убијено више од 100 људи.

Три највеће партије у владајућој коалицији одустале су од организовања великих предизборних скупова из безбедносних разлога.

Уместо тога организовали су кампању "од врата до врата" и мање скупове на улицама или у кућама.

Предстојеће опште изборе многи сматрају историјским будући да се очекују да донесу земљи демократске промене. Ово ће бити први пут да се организују избори после окончања целог мандата једне цивилне владе у Пакистану, који има историју смене власти државним ударима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару