Читај ми!

Параде уочи Дана победе

Војним парадама у Европи почело обележавање 68 година од завршетка Другог светског рата. У разрушеном Берлину је, деветог маја 1945. године, нешто после поноћи, потписана безусловна капитулација немачких оружаних снага.

У Европи је почело обележавање 68 година од завршетка Другог светског рата, најкрвавијег сукоба у историји човечанства, у коме је страдало више од 50 милиона људи. На Дан победе одржавају се војне параде и комеморације у знак сећања на жртве.

У разрушеном Берлину је, деветог маја 1945. године, нешто после поноћи, потписана безусловна капитулација немачких оружаних снага.

У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа још неколико дана давали отпор, најдуже у Југославији - до 15. маја. У рату који је трајао шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника.

Француска, 68 година после сећа се својих жртава. У Паризу је одржана традиционална војна парада, којој је присуствовао председник Франсоа Оланд.

Уочи сутрашње параде, председник Владимир Путин положио је венац на гроб Незнаног јунака у Москви. Русија је у Дугом светском рату изгубила 16 милиона људи, што је готово сваки трећи погинули. Некада непријатељи, руски ветеран Валентин Иванов и немачки Карл Кул данас су пријатељи.

Обојица су дубоко у деветој деценији, али то им није сметало да напишу књигу "Један рат две судбине".

"Довели су ми немачког војника и нисам знао шта ћу са њим. Да ли да га предам штабу, где би био одмах убијен. Рекао сам му: Стави завој на ногу и иди где хоћеш", каже Валентин Иванов, руски ветеран.

Први пут, у част жртава фашизма, у Бечу почасна гарда. Дуго после рата, Аустрија је испитивала саучесништво с нацистичким злочинима против човечности. Војници су на централном тргу, где се обично окупљала екстремна десница. Званича церемонија одржана је у седишту владе.

"Никада нико није тако смишљено и брутално убијао људе. Нацистичка Немачка увукла је цео свет у рат без преседана", каже Вернер Фајман, аустријски канцелар.

Годишњица победе у рату који је променио свет обележена је у Пољској, Чешкој, Норвешкој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару