Читај ми!

Краљица Елизабета у парламенту

На свечаном отварању заседања парламента британска краљица Елизабета Друга представила законодавне приоритете владе за наредну годину. Престолонаследник принц Чарлс присуствовао седници, што аналитичари оцењују као знак да принц добија значајнију улогу.

Британска краљица Елизабета Друга представила је на традиционалном свечаном отварању заседања парламента, законодавне приоритете владе за наредну годину.

Међу најважнијим питањима нашло се сузбијање имиграције у тренутку када странка британског премијера Дејвида Камерона покушава да задржи бираче и спречи јачање евроскептичне Странке за независност Велике Британије.

Краљица сваке године чита говор у Горњем дому на седници које је по церемонијалности и историјској симболици без премца у традицији парламента, али текст заправо садржи предлоге закона за које премијер и влада желе да буду усвојени у наредној години.

Ове године, говор је био релативно кратак, са око 20 предлога нових закона. Елизабета Друга је, пре свега, обећала нове мере за сузбијање имиграције.

Краљица је представила предлог закона о имиграцији који за циљ има да "обезбеди да ова земља привуче људе који ће дати свој допринос, а одврати оне који неће".

Нацртом закона је предвиђено да се ограничи приступ имиграната бесплатној Националној здравственој служби, пооштри примена закона о људским правима како би се олакшале депортације и уведу казне за власнике кућа и станова који изнајмљују станове илегалним имигрантима.

Краљица је говорила и о решености владе да обнови економски раст, смањи дефицит и подстакне отварање радних места инвестирањем у инфраструктуру и подршком малим предузећима, преноси АФП.

Елизабета Друга је неколико пута поменула "људе који напорно раде", преносећи снажну конзервативну поруку упућену традиционалнијим и старијим бирачима, од којих су многи бивши торијевци који су се последњих година одвојили од конзервативне странке, незадовољни њеним померањем ка центру и окренули Странци за независност.

Престолонаследник принц Чарлс и његова супруга Камила присуствовали су званичном отварању парламента заједно са краљицом, што аналитичари оцењују као знак да принц добија значајнију улогу у тренутку када осамдесет седмогодишња краљица настоји да ревидира неке од својих обавеза.

Као што се очекивало, у говору није поменута Европска унија, што је питање које је последње време са кризом еврозоне избило на врх политичке агенде и допринело јачању Странке за независност.

Британски премијер Камерон за сада одолева притиску да распише референдум о британском чланству у ЕУ пре наредних избора 2015.године.

Тај притисак је појачан прошле недеље када је бивши министар финансија Најџел Лосон тражио да Британија напусти ЕУ, што је први такав захтев једног торијевца.

Елизабета Друга као и суверени пре ње, на отварање парламента традиционално долази у кочијама, са круном на глави, а говор чита седећи на престолу обучена у пурпурну одежду са крзном хермелина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару