Читај ми!

Брод ударио у торањ, седморо мртвих

Седам особа погинуло, а две нестале пошто је теретни брод ударио у торањ у Ђенови. Против капетана брода покренута је истрага за убиство без предумишљаја.

Спасиоци су данас понашли седам тела људи настрадалих приликом удара теретног брода у контролни торањ у луци у Ђенови.

Четири повређене особе су смештене у болницу, док се две још воде као нестале, рекао је за агенцију АП портпарол спасилачког тима Лука Кари.

Теретни брод "Џоли Неро", дугачак 238 и широк 30 метара, ударио је у уторак у контролни торањ у тренутку примопредаје смене, што значи да је било више људи у торњу него што је то уобичајено. Контролни торањ, висок око 50 метара, уништен је.

Кари је потврдио да је седморо људи погинуло и да се страхује да би они који се воде као нестали могли бити заробљени унутар елеватора који је пао у воду.

Нема извештаја да ли има несталих међу посадом теретног брода.

"Ово што се десило је невероватно, с обзиром на то да смо имали најбоље могуће услове за пловидбу", рекао је директор луке у Ђенови Луиђи Мерло.

Он није желео да шпекулише о узроцима те несреће, предочивши једино да је брод имао довољно простора за маневар у луци и да није требало да се толико приближи доку.

Једна од теорија коју разматрају тужиоци је да је дошло до могуће механичке грешке због које капетан није био у стању да правилно управља бродом.

Међу погинулима су тројица чувара у торњу, лучки капетан и оператер једног реморкера који је пратио теретни брод приликом његовог изласка из луке.

Против капетана теретног брода Валтера Котуња је покренута истрага за убиство без предумишљаја, известили су локални медији.

Италијански парламент је данас минутом ћутања одао пошту погинулима, док је италијански председник Ђорђо Наполитано у име нације изразио жаљење породицама настрадалих.

Ђеновска лука је најпрометнија италијанска лука за теретни саобраћај, а такође је велика лука за бродове који крстаре Медитераном.

Та несрећа је оживела болна сећања на трагедију крузера "Коста Конкордија" у Италији у јануару прошле године, у којој је живот изгубило 32 људи.

Четвртак је у Ђенови проглашен за дан жалости. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару