Читај ми!

Јапан и Русија о спорним острвима

Лидери Русије и Јапана, Владимир Путин и Шинзо Абе, договорили су се да ће појачати напоре на решавању спора око четири острва у Тихом океану. "Ненормално" је то што две земље због тога нису потписале мировни споразум 67 година од краја Другог светског рата, сложили се Путин и Абе.

Председник Русије Владимир Путин и премијер Јапана Шинзо Абе договорили су се у Москви да појачају напоре за решавање територијалног спора око острвља у Тихом океану који је спречио две земље да потпишу мировни споразум ради окончања Другог светског рата.

"Наложили смо нашим министарствима спољних послова да појачају контакте ради израде заједнички прихватљивих опција" за окончање тог спора, рекао је Путин после преговора с јапанским премијером, не прецизирајући о каквим би решењима могла бити реч.

Двојица лидера су изразили исто мишљење - да је "ненормално" да њихове земље нису потписале мировни споразум 67 година по завршетку Другог светског рата и показали решеност да путем преговора превазиђу "постојеће разлике" око та четири острва у Тихом океану, која Русија зове Јужни Курили, а Јапан Северне територије.

У заједничкој декларацији, усвојеној у Кремљу, наведно је да су се Путин и Абе договорили да наложе својим министрима спољних послова да убрзају преговоре о изналажењу заједнички прихватљивог решења за спор око Курила и да затим своје предлоге презентују својим лидерима, пренела је агенција АФП.

Абе је у изјави за новинаре у Кремљу рекао да договор о убрзању изналажења прихватљивог решења за потписивање мировног споразума представља "велики резултат", након што су ти преговори у последње две године били у "стању стагнације".

Јапански премијер, који је увек инсистирао да је изградња јаких личних односа са Путином од кључног значаја за решавање тог проблема, додао је да осећа да су њих двојица "успоставили личне односе од поверења".

На четири Курилска острва, која Москва контролише од Другог светског рата, Токио и даље полаже право.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару