Читај ми!

Нове жртве у Ираку, тражи се оставка владе

У пет бомбашких напада широм Ирака, најмање 36 цивила је погинуло, а неколико десетина људи је повређено, најновији је биланс жртава у тој држави. Председник парламента тражи оставку владе и расписивање ванредних парламентарних избора.

Најмање 36 цивила је данас погинуло, а неколико десетина људи је повређено у пет бомбашких напада широм Ирака, најновији је биланс жртава у тој држави. Напади су део најновијих окршаја током седмодневног таласа насиља који је оставио више од 240 мртвих широм земље. Председник парламента Осама ал-Нуџаифи тражи од владе да поднесе оставку и распише превремене изборе.

Две паркирана аутомобила натоварена експлозивом експлодирала су у граду Амара, удаљеном око 320 километара југоисточно од Багдада, где је погинуло 13 цивила и рањено више од 40 људи на пијаци и месту окупљања грађевинских радника.

Трећа експлозија аутомобила бомбе била је граду Диванија на око 130 километара јужно од Багдада, на отвореној пијаци где је погинуло осам и рањено још 15 људи, саопштила је ирачка полиција, пренела је агенција АФП.

У шиитском граду Кербала две особе су погинуле, а 12 је повређено.

У граду Махмудија, код Багдада, у експлозији аутомобила погинуле су три особе, а 16 је повређено.

У насиљу широм Ирака између сунита и шиита у последњих седанм дана погинуло је преко 240 људи због чега је председник ирачког парламента затражио оставку владе и расписвање ванредних парламентарних избора, јавља АФП.

Циљ иницијативе је "национално помирење и очување постигнутог демократског напретка", као и да "земља буде поштеђена ризика од грађанског рата и верских сукоба", рекао је Нуџаифи.

Председник ирачког парламента, сунитски политичар и истакнути члан секуларног политичког блока Иракија, који је већ дуго у сукобу са премијером Нуријем ал-Маликијем, упутио је свој предлог шефовима парламентарних странака.

Нуџаифи је позвао актуелну владу да поднесе оставку и буде замењена мањим кабинетом који ће чинити независни чланови који не могу да се кандидују на следећим изборима, од изборне комисије је затражио да обави припреме за ванредне изборе, а од парламента да буде распуштен после тога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару