Читај ми!

Американци тужили "Новартис" због мита

Због подмићивања лекара и фармацеута влада САД тужила "Новартис". Та фармацеутска компаније се сумњичи да је докторе подмићивала скупим излетима и вечерама у луксузним ресторанима, како би подстицали пацијенте да користе лекове те компаније.

Америчка влада тужила је други пут за три дана швајцарску фармацеутску компанију "Новартис" коју је оптужила да је потплаћивала лекаре и фармацеуте, како би их подстицала да преписују одређене лекове те компаније.

Америчко министарстрво правде је други пут уложило грађанску тужбу против компаније "Новартис фармасјутикалс" због тога што је та компанија давала мито здравственим радницима, наводи се у саопштењу министарства.

Влада САД је оптужила компанију да је у периоду од 2001. до 2011. године кроз вишемилионске програме у доларским износима циљала докторе који су били спремни да приме нелегалне накнаде како би подстицали пацијенте да користе лекове те компаније.

Влада је навела да је "Новартис" плаћао лекарима да држе предавања о неким лековима на догађајима који су били више као излети или неки изласци или излети, укључујући одласке на пецање, посете ресторану "Хутерс" који је познат по келнерицама у тесним шорцевима и мајицама и слично.

Другим приликама "Новартис" је изводио лекаре на скупе вечере у луксузне ресторане и као пример наводе вечеру за три лекара на Дан заљубљених 2006. у Де Моину у Ајови, где је вечера коштала компанију 1.042 долара по особи.

Интерне анализе у самој компанији "Новартис" показале су да су лекари који су учествовали у програмима повећали број рецепата које су испуњавали када их је компанија плаћала да говоре о неком леку.

"Плаћања и скупе вечере за лекаре су уствари мито говорницима и учесницима да их подстакну да издају рецепте за 'Новартисове' лекове", навела је америчка влада.

"Новартис" се пре свега оптужује да је плаћао лекарима са наводно држање предавања о неким лековима као што су "лотрел" и "лалтурна" за висок притисак и "старликс" за дијабетес на догађајима који су у ствари рекреативни одмор.

Ти програми наводних предавања били су веома профитабилни у смислу додатних наруџби за те лекове, наводи се у саопштењу.

Швајцарска компанија је издвојила 65 милиона долара између јануара 2002. и новембра 2011. године за 38.000 програма за предавања у вези са тим лековима.

Помоћник државног тужиоца рекао је да ови програми подмићивања не само да доводе у питање интегритет лекара и одлуке које они доносе већ и повећавају трошкове здравственог осигурања за све.

"Новартис" је оспорио ове тврдње и навео да су обе тужбе нетачне и да ће чињенице у прилог томе изнети на суду.

Та тужба уложена ја у окружном суду на Менхетну, у Њујорку, а слична тужба је два дана раније поднета у Источном Хановеру, у држави Њу Џерси.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару