Читај ми!

На помолу нова смртоносна епидемија

Стопа смртности новог птичјег грипа који се шири Кином износи 20 одсто. Тип Х7Н9 мутира осам пута брже него други вируси инфлуенце, сматрају кинески научници. На Далеком истоку влада забринутост да би нови вирус ускоро могао да почне да прелази са човека на човека и прошири се читавим регионом, па и светом.

Нова врста птичијег грипа, који се шири Кином, мутира осам пута брже од претходних а стопа смртности износи 20 одсто. На Далеком истоку страхују да би тип Х7Н9 могао ускоро да почне да се преноси са човека на човека и прошири се читавим регионом, па и светом.

Двадесет особа је преминуло, а 102 су заражене новим типом птичјег грипа у Кини, јављају медији у тој земљи.

Први случајеви оболелих од новог ланца птичјег грипа, који је означен као Х7Н9, забележени су у најмногољуднијем кинеском граду Шангају пре неколико недеља, а најновији случајеви откривени су на северу земље у провинцији Шандонг и престоници Пекингу.

За сада, већина оболелих су особе које су неоспорно имале контакт са живином и голубовима, тако да се верује да се нови вирус још увек не шири са човека на човека, већ само са птица на човека.

Истраживачи Јужнокинеског унивезитета за науку и технологију у Шенџену, међутим упозоравају да Х7Н9 мутира чак осам пута брже него други вируси грипа, што претставља велику потенцијалну опасност, јер такве брзе промене могу да знатно отежају развој ефикасне вакцине и појачају штетност вируса који већ сада има стопу смртности од 20 посто.

Они су, такође, изјавили да због малог броја узорака које су имали на располагању за испитивање не могу да предвиде у ком смеру ће вирус даље мутирати, односно, да ли ће ускоро стећи способност да прелази са човека на човека, да ли ће постати још убитачнији или, пак, релативно безопасан.

Стога у Кини и целој источној Азији расту неизвесност и забринутост да би Х7Н9 могао да се развије у нежељеном смеру, односно, да почне да прелази са човека на човека и прошири се овим многољудним и густо насељеним регионом као стихија.

Кинески медији јављају и да је приликом испитивања узорака крви особа које су били у близини заражених птица и људи, откривен случај где, упркос присуству вируса у крви, особа није развила симптоме грипа, што може бити отежавајућа околност у смислу превенције ширења, али и пружити идеје о начину на који би се могла развити вакцина.   
 
Брзо реаговање власти доноси наду

Источну и југоисточну Азију пре десетак година озбиљно је узнемирио птичји грип типа Х5Н1 који је однео најмање око 370 живота, а велики страх су проузроковале и епидемије сарса и свињског грипа. Ове епидемије избијале су у Вјетнаму, Хонг Конгу и јужној Кини.

Овог пута кинеске власти су брзо одреаговале, па су већ извршени превентивна клања живине и голубова на више локација и обављена потребна размена информација са Светском Здравственом Организацијом (СЗО), чији су експерти већ посетили Кину.

Узорци вируса, такође, су послати на изучавање и у друге светске лабораторије као што је чувени Центар за контролу болести и превенцију у Атланти, САД.

Сматра се и да ће кинеска компанија "Синовак Биотек" која је у прошлости произвела вакцину против свињског грипа, бити у стању да на евентуално тражење државе брзо развије вакцину против Х7Н9, будући да већ има одговарајуће дозволе у вези грипа.

Стручњаци процењују да је губитак сточарске индустрије у Кини настао затварањем продавница и тезги, те клањем животиња, већ прешао два милијарде долара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару