Читај ми!

Израел: Асад користи хемијско оружје

Снаге сиријског председника Башара ел Асада употребиле хемијско оружје против побуњеника, тврди шеф израелске војне обавештајне службе Итаи Брун. Бела кућа саопштава да није дошла до таквих закључка.

Шеф израелске војне обавештајне службе Итаи Брун тврди да су снаге сиријског председника Башара ел Асада користе хемијско оружје против побуњеника.

"Режим је користио и користи хемијско оружје, вероватно сарин, на шта указују снимци сужених зеница и пене на устима жртава", рекао је Брун.

Шеф израелске војне обавештајне службе је изјавио да би одсуство адекватне реакције света могло дати сигнал да се ради о легитимном средству.

"Требало би да будемо врло забринути због могућности да хемијско оружје падне у неодговорне руке", рекао је Брун.

Реагујући на изјаву израелског званичника, Влада САД саопштава да није дошла до закључка да је Сирија користила хемијско оружје против сопственог народа како би скршила побуну у својој земљи.

Портпарол Беле куће Џеј Керни, притиснут питањима на конференцији за новинаре, рекао је да Сједињене Државе нису закључиле да је хемијско оружје употребљено, наводећи да је тешко утврдити када је то оружје коришћено.

Према његовим речима, САД остаје забринут због извештаја да је то оружје коришћено и да је Вашингтон сумњичав због извештаја да га је користила сиријска опозиција.

САД је раније саопштио да би, у случају да Сирија користи хемијско оружје, значило да је прешла "црвену линију" која би могла да изазове страну интервенцију.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је прошле недеље да је Израел спреман да се брани ако Асадово хемијско оружје и против авионска опрема доспе у погрешне руке.

Медији у Израелу наводе да су била наводно три хемијска напада: Један крај Алепа и један крај Дамаска у марту, као и један у Хомсу у децембру, а побуњеници и Асадова влада се међусобно оптужују за такве нападе.

Израел је више пута изразио забринутост због могућности да се исламски екстремисти дочепају 1.000 тона хемијског оружја у Сирији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару