Читај ми!

Захлађење односа на Далеком истоку

Спорни храм и спорна острва изненада су поново гурнули Јапан и Кину у политички клинч. Највиши јапански званичници посетили шинто храм у којем се чува успомена на пале јапанске војнике, међу којима су и ратни злочинци. Кина је због тога у воде око спорних острва, која су под јапанском контролом, послала флоту патролних бродова.

Осам патролних бродова из састава кинеске обалске страже повредило је јапанске територијалне воде око острва Сенкаку у Источном кинеском мору, јављају јапански медији.

То је највећи број кинеских бродова који је икада у једном дану упловио у воде око тих спорних острва која се налазе под јапанском контролом.

Сматра се да је слање тих бродова одговор на посету близу 170 јапанских посланика и чланова владе токијском храму Јасукуњи, у којем се чува успомена на Јапанце погинуле у више ратова које је та земља водила од краја 19. до половине 20. века.

Шинто светилиште Јасукуњи одаје почаст душама 2,5 милиона јапанских држављана који су живот положили на олтар отаџбине, али међу њима су и они који су проглашени за ратне злочинце. То изазива љутњу у Кини, Тајвану и Јужној Кореји, који су дуги низ година били под јапанском окупацијом и притом претрпели огромне људске жртве и материјалну штету.

Група јапанских националиста, као и бродови Јапанске обалске страже упутили су се у воде око острва Сенкаку, па неки коментатори процењују да тамо у овом тренутку има између 20 и 25 пловила, што ствара озбиљну опасност од војног инцидента.

Спорни храм

Храм Јасукуњи изградила је јапанска држава крајем 1869, у време када је почињала убрзана правно-политичка и економска модернизација Јапана и формирање нације по угледу на оне на Западу - са уставом и стајаћом војском.

Данас он изазива затегнутост у односима Јапана и његових суседа, јер се у њему од краја седамдесетих година чува успомена и на 28 ратних злочинаца. Од њих је 14 највише тзв. "А" категорије, који су након Другог светског рата осуђени на Токијском процесу за злочине против човечности.

Посете највиших јапанских државних званичника Јасукуњију последњих година проузроковале су у више наврате захлађење односа између Земље излазећег сунца и њених суседа. 

Тако су посете премијера Ђунићира Коизумија и других министара из његовог Кабинета током њиховог мандата, од 2001. до 2006, изазвали салве протеста и демонстрације у Кини и Јужној Кореји.

Међу већим дипломатским инцидентима у вези са тим храмом јесте одбијање Кине да угости тадашњег министра иностраних послова Нобутаку Маћимуру, јер је претходно премијер Коизуми по пети пут у току свог мандата посетио Јасукуњи.

Тада је, дан после премијера, то исто учинио и 101 посланик јапанског Парламента, великом већином из редова Коизумијеве владајуће Либерално-демократске партије (ЛДП).

Мада се овог пута јапански премијер Шинзо Абе, такође из националистичке ЛДП, није се придружио посланицима и члановима свог Кабинета, који су отишли на поклон душама палих јапанских војника, то је учинио његов заменик Таро Асо. Данашња посета највиших јапанских званичника, по броју учесника, далеко надмашује претходне, што изазива најоштрије протесте политичара и медија у Кини.

Јапански посланици који су посетили храм Јасукуњи, међутим, једногласно одбацују притужбе из Пекинга, тврдећи да имају легитимно право да у својој земљи учествују у церемонијама религиозног карактера, те да је реч о унутрашњем питању које не би требало да има утицаја на међународне односе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару