Читај ми!

Напад на француску амбасаду у Триполију

Два чувара повређена, од којих један теже, у бомбашком нападу на француску амбасаду у главном граду Либије Триполију. Нико још н није преузео одговорност за напад. Француска најоштрије осудила напад. Либијске власти оцениле да је реч о терористичком акту.

У либијској престоници Триполију јутрос је аутомобилом-бомбом нападнута француска амбасада, при чему су повређена два чувара, од којих један тешко, потврдили су званичници амбасаде.

"Изведен је напад на амбасаду. Мислимо да је реч о аутомобилу натовареном експлозивом. Причињена је велика материјална штета и два чувара су повређена", изјавио је службеник амбасаде Француске у Триполију за агенцију Ројтерс.

Како преноси агенција Франс прес, позивајући се на изворе у амбасади, један од чувара задобио је тешке повреде.

Либијски безбедносни извор је потврдио да је испред амбасаде експлодирао аутомобил-бомба, преноси француска штампа.

Према речима дописника агенције Франс прес са лица места, зграда амбасаде, која је смештена у двоспратној вили на углу стамбене четврти Гаргареш, знатно је оштећена, један део ограде је уништен, а два возила која су била паркирана испред амбасаде су изгорела.

Услед јаке експлозије, која је одјекнула јутрос око седам сати по локалном времену, две виле преко пута амбасаде су претрпеле значајна оштећења, а излог једне трговинске радње 200 метара даље је разбијен.

Француски министар спољних послова Лоран Фабијус рекао је да Француска најоштрије осуђује напад на своју амбасаду.

Он је рекао да ће, у сарадњи са либијским властима, државне службе учинити све како би се расветлиле околности овог "гнусног чина" и како би се нападачи брзо идентификовали.

Либијске власти такође су осудиле напад и оцениле да је реч о терористичком акту.

"Оштро осуђујемо овај напад који сматрамо терористичким актом против државе која је Либији пружила подршку током револуције", рекао је агенцији Франс прес министар спољних послова Либије Мохамед Абдел Азиз.

Он је рекао да ће бити формирана либијско-француска комисија која ће истражити све аспекте данашњег напада.

У септембру 2012. године, конзулат САД у Бенгазију, на истоку Либије, био је мета погубног напада на америчког амбасадора и још тројицу Америкаца, али је данас први пут изведен напад на једно страно представништво у Триполију откако је пао режим убијеног лидера Моамера Гадафија.

Откако је отпочео интервенцију у Малију у јануару, Париз је на нишану бројних исламистичких претњи.

Крајем јануара, Француска и неколико других западних земаља затражиле су од својих држављана да напусте Бенгази после претњи одмаздом због француске офанзиве против нароужаних исламиста у Малију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару