Читај ми!

Амерички наредник признао убиство колега

Масовно убиство четири војника и једног морнаричког официра током рата у Ираку 2009. године, признао наредник у америчкој војсци Џон Расел. Њему прети доживотна казна затвора. Четири дана пре злочина, Расел затражио помоћ у клиници за лечење ратног стреса, а на дан убиства тражио да га ставе иза решетака да не би повредио себе и друге.

Наредник у војсци САД Џон Расел признао је кривицу за убиство четири војника и једног морнаричког официра 2009. године, у клиници за ментална обољења у Багдаду, током рата у Ираку.

Признање пред војним судом САД у бази Луис Мек-Корд у Вашингтону значи да ће Расел избећи смртну казну, и да се сада суочава са могућношћу доживотног затвора.

Расел је у мају 2009. године пуцао на кога је стигао у Кемп Либертију, центру за лечење ратног стреса код Багдада. Био је то један од најгорих случајева насиља унутар војске САД у ирачком рату.

Понашање тог наредника се променило у време када му се приближавао истек трећег узастопног уговора за служење у Ираку, посведочили су његови другови из јединице 2009. године.

Према њиховим речима, Расел је постао дистанциран уочи масовног убиства које је починио 11. маја 2009, и имао је параноичне идеје да јединица у којој је служио покушава да оконча његову каријеру.

Расел је 8. маја лично затражио помоћ у клиници за лечење ратног стреса у Кемпу Страјкер, у којем је била стационирана његова јединица, а два дана касније упућен је у Кемп Либерти, где је био на саветовању и где су му преписани лекови.

На дан злочина, 11. маја, сведоци су видели Расела како плаче и прича како ће се повредити. Вратио се у клинику у Кемпу Либерти, а тамо му је лекар рекао да му се мора указати помоћ или ће повредити самог себе.

Тражио да га ставе иза решетака

Како су сведоци изјавили, Расел је покушавао да натера војну полицију да га стави иза решетака, како не би могао да повреди себе или друге.

Војни тужиоци рекли су да је Расел напустио клинику, а потом се вратио са аутоматском пушком коју је узео из штаба своје јединице и почео да пуца.

Два медицинска вештачења, обављена 2009. године после злочина, указивала су да Расел болује од озбиљне депресије са психотичним епизодама и да пати од хроничног пост-трауматског премећаја.

Две године касније, нови преглед је показао да се Раселова депресија са психотичним епизодама делимично повукла.

Раселови браниоци рекли су пред судом да се он не сећа убистава, а сведоци су указивали на његову дистанцираност и параноју уочи напада у Кемп Либертију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару