Читај ми!

Керијев савет Ердогану наљутио Хамас

Државни секретар САД Џон Кери поручио премијеру Турске Тајипу Ердогану да одложи посету Гази и да сачека бољи тренутак, што је осудио Хамас, тврдећи да постоји завера да се одржи блокада Газе.

Амерички државни секретар Џон Кери поручио је турском премијеру Реџепу Тајипу Ердогану да би било боље за њега да одложи посету палестинском појасу Газе, планирану за крај маја.

"Казали смо премијеру да би било боље да одложи посету", рекао је Кери новинарима у Истанбулу и позвао Ердогана да сачека "бољи тренутак".

"Мислимо да је време посете заиста критично", додао је Кери не образлажући даље.

Лидери Хамаса у појасу Газе критиковали су Керија због тог савета турском премијеру.

Портпарол Хамаса Сами Абу Зухри оптужио је Керија и палестинског председника Махмуда Абаса, који су се састали у Истанбулу, да су у "дослуху у настојању да се одржи (израелска) блокада Газе".

Ердоган, који годинама исказује жељу да посети окупирану палестинску енклаву, рекао је прошле седмице да планира да посети појас Газе крајем маја, након службене посете САД, где ће у Вашингтону бити 16. маја.

Турски премијер раније је планирао посету Гази овог месеца, како би помогао процес укидања израелског ембарга тој територији. Тај пут је наводно одложен након упозорења Вашингтона који је прошлог месеца посредовао у приближавању Турске и Израела.

Израел се у мају извинио за смрт деветоро Турака 2010. године из конвоја бродова који су учествовали у неуспелој мисији помоћи блокираном појасу Газе. Тај инцидент је довео до пуцања односа између некадашњих савезника, наводи АФП.

У том крвавом инциденту, на конвоју у коме је било шест бродова, убијено је девет турских пропалестинских активиста.

Израелски командоси који су се из хеликоптера спустили на њих тврде да су их путници на фериботу "Мави Мармара" напали. На том броду је тада било 600 путника. Активисти, међутим, кажу да су командоси отворили ватру чим су се укрцали на брод, који је у то време био у међународним водама.

Анкара, међутим, за пуну нормализацију односа инсистира да Израел укине блокаду појаса Газе и плати надокнаду за жртве из флотиле бродова, што ће бити предмет једне израелске делегације Анкари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару