Читај ми!

Зашто умиру милиони беба?

Сваке године у свету умре три милиона беба. Узрок велике смртности недостатак хигијене, вакцина, инфекције и слаба исхрана, навели су учесници конференције у Јоханесбургу. Сваком детету и свакој мајци неопходно је обезбедити најбољу медицинску помоћ, поручују из Уницефа.

У свету сваке године умре три милиона беба, речено је на међународној конференцији у Јоханесбургу, где су експерти из 50 земаља расправљали о начинима на које смртност новорођенчади може да се смањи.

"Када у једној породици сазнају да ће добити дете, онда људи славе нови живот и желе да гледају како то дете расте. Ипак, у бројним случајевима то се не деси. Годишње умире три милиона беба", рекла је Граса Машел, супруга бившег председника Јужноафричке Републике Нелсона Манделе и активисткиња за права жена и деце.

Учесници конференције истакли су да би разлози за овако велику смртност деце заправо могли да се избегну, јер је углавном реч о инфекцијама, недостатку хигијене, вакцина и слабој исхрани, посебно у земљама у развоју, али и о недостатку интересовања, пренео је Дојче веле.

"Смртност новорођенчади протеклих десет година није била велика тема. Много деце би могло да буде спасено уз релативно једноставну технику и ниске трошкове", каже Елизабет Мејсон из Светске здравствене организације, истичући да је за испуњавање Миленијумских циљева остало још мало времена.

На скупу је истакнуто да УН, у оквиру Миленијумских циљева, желе да до 2015. године широм света смртност деце млађе од пет година смање на 3,5 одсто.

У протеклих 10 година смртност деце смањена је са 12 милиона на испод седам милиона годишње, а како истиче Грета Рао Гупта из Уницефа, то још није довољно све док свако дете и свака мајка не добију најбољу могућу медицинску помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару