Читај ми!

Русија тражила истрагу о Тсарнајеву

Пре две године Русија затражила од Еф-Би-Ај да покрене истрагу о Тамерлану Тсарнајеву, старијем од двојице браће осумњичених за бомбашки напад на Бостонском маратону. Интервју са Тсарнајевим и његове активности нису указали на било какву терористичку активност у то време, саопштио Еф-Би-Ај.

Русија је 2011. године затражила од америчког Федералног истражног бироа (Еф-Би-Ај) да покрене истрагу о старијем од двојице браће осумњичених за бомбашки напад на Бостонском маратону, Тамерлану Тсарнајевом, открио је агенцији Ројтерс неидентификовани извор из америчке полиције.

Еф-Би-Ај је саопштио да интервју са Тсарнајевим, који је спроведен пре две године на основу дојаве једне стране владе, као и провера његових путовања, активности на интернету и личних познанстава, "нису указали на било какву терористичку активност" у то време.

Тамерлан Тсарнајев (26) је убијен у полицијској потери, а драматична потрага за деветнаестогодишњим Џохаром, због које је цео град био затворен, а бостонско предграђе Вотертаун практично претворено у војни камп, трајала је читав дан.

Старији од браће Тсарнајев се сумњичи да је заједно са млађим братом Џохаром 15-ог априла активирао две бомбе близу финиш линије маратона, усмртивши троје људи и ранивши око 180, што је најгори напад у САД од терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године.

Сарадња Москве и Вашингтона

Русија и Сједињене Америчке Државе договориле су се да појачају сарадњу у борби против тероризма, након вести да се за смртоносни напад током Бостонског маратона терете двојица младића пореклом из Чеченије.

Руски председник Владимир Путин је америчком председнику Бараку Обами упутио саучешће због жртава напада и са њим разговарао о томе како две стране могу ближе да сарађују на пољу безбедности уочи Зимских олимпијских игара у Сочију 2014. године.

Саопштење је издала и Бела кућа, истичући да је Обама захвалио Путину на изразима саучешћа и похвалио блиску сарадњу са САД у борби против тероризма, укључујући најновији напад у Бостону.

"Двојица лидера су се сагласила да наставе сарадњу у борби против тероризма и безбедносним питањима", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару