Читај ми!

Бостон слави, окончан лов на бомбаше

Након целодневне потраге, бостонска полиција ухапсила једног осумњиченог за бомбашке нападе на Бостонском маратону, док је други подлегао повредама у размени ватре са полицијом. Славље на улицама Бостона.

Славље на улицама Бостона након што је полиција саопштила да је ухваћен Џохар Тсарнајев, осумњичен за бомбашке напде на Бостонском маратону. Његов саучесник и брат Тамерлан подлегао повредама које је задобио у сукобима са полицијом.

Становништво Бостона и Вотертауна, над којима су цео дан кружили војни хеликоптери, а на улицама била распоређена оклопна возила, одахнуло је након вести да је и други осумњичени ухваћен након размене ватре са полицијом, јавио је Ројтерс.

Ухапшени други брат Тсарнајев, 19-годишњи Џохар крио се у кући у Вотертауну поред Бостона. Одговорио је ватром на полицију и ухваћен је сав крвав, са вишеструким ранама, у чамцу у дворишту у којем је покушао да се сакрије.

"Открили смо га из хеликоптера, детектором топлоте који га је видео испод цераде на чамцу. Опколили смо га, поново је избила пуцњава и ухваћен је", каже пуковник Тимоти Албен, шеф потраге у Бостону.

Грађани су изашли на улице како би поздравили хапшење бомбаша за којим се трагало цео дан, јављају светски медији.

У једној од највећих потрага у историји САД, 9.000 полицајаца је тражило Џохара Тсарнајева, пореклом из Чеченије који је са братом Тамерланом, наводи полциија, поставио бомбе на Бостонском маратону.

Бостонска полиција се након хапшења огласила на Твитеру поруком: "Ухваћен је! Лов је окончан. Потрага је завршена. Терор је окончан. А правда је победила. Осумњичени је у притвору".

Стручњаци су се сагласили да истовремени напад са две бомбе не може да се научи на интернету, већ да је за то потребна озбиљна обука.

Старији брат Тамерлан, убијен у обрачуну с полицијом, прошле године је неколико месеци провео у Дагестану. Руска новинска агенција је на његовом јутјуб профилу нашла екстремистички материјал.

Ипак, стриц браће Тсарнајев одбацује исламистичке мотиве. Он тврди да се младићи нису прилагодили у Америци и да су осрамотили чеченску заједницу. Отац је још одлучнији у одбрани.

"Не верујем да су моји синови могли то да испланирају и изведу, јер су знали да их тајна служба прати. Знали су шта једу, шта гледају на интернету. Намештено им је", каже отац осумњичених бомбаша Анзор Царнајев.

Џохар Тсарнајев смештен је у исту болницу у коју су донели и његовог брата, као и многе жртве напада на маратон. Има најбољу лекарску негу и врхунску полицијску заштиту, јер је истражитељима сада најважније да добију неке одговоре.

Државни врх Америке напад карактерише као терористички. Власти су веома опрезне и не износе било какве могуће мотиве, нити наглашавају верску припадност браће Тсарнајев. Ипак, највећа џамија у Бостону објавила је да неће радити до даљњег.

Сарадња Москве и Вашингтона

Русија и Сједињене Америчке Државе договориле су се да појачају сарадњу у борби против тероризма, након вести да се за смртоносни напад током Бостонског маратона терете двојица младића пореклом из Чеченије.

Руски председник Владимир Путин позвао је америчког председника Барака Обаму како би му још једном упутио саучешће због жртава напада од пре пет дана и са њим разговарао о томе како две стране могу ближе да сарађују на пољу безбедности уочи Зимских олимпијских игара у Сочију 2014. године.

Саопштење је издала и Бела кућа, истичући да је Обама захвалио Путину на изразима саучешћа и похвалио блиску сарадњу са САД у борби против тероризма, укључујући најновији напад у Бостону.

"Двојица лидера су се сагласила да наставе сарадњу у борби против тероризма и безбедносним питањима", наводи се у саопштењу. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару