Читај ми!

Последице земљотреса у Ирану

Једна жена погинула, 27 људи повређено а више од 20 села оштећено у јучерашњем снажном земљотресу на југоистоку Ирана. У Пакистану погинуло најмање 40 људи и уништено стотине кућа изграђених од блата. Земљотрес се осетио и у Кувајту и Њу Делхију.

У снажном земљотресу, који је јуче погодио руралну област на југоистоку Ирана, погинула је једна жена, а 27 људи је повређено, објавили су данас ирански медији позивајући се на званичнике.

"Једна жена је погинула у клизишту које је покренуо земљотрес", изјавио је гувернер града Каш Алиреза Шараки.

Према иранским званичницима, на које се позивају медији, у јучерашњем земљотресу јачине 7,7 степени Рихтерове скале, који је погодио југоисточну провинцију Систан-Балукистан, такође је повређено 27 људи, док је више од 20 села оштећено.

Забележено је и најмање осам накнадних потреса, од којих је најснажнији био 5,6 степени по Рихтеру.

У суседном Пакистану погинуло је најмање 40 људи, а уништено је на стотине кућа изграђених од блата. Земљотрес се осетио и изавао панику чак у Кувајту и Њу Делхију, а хиљаде људи су евакуисане из стамбених и пословних зграда у Дубаију.

Амерички сеизмолози кажу да је епицентар земљотреса био око 80 километара источно од Каша. Недељу дана раније земљотрес је погодио иранску луку Бушер у Персијском заливу и том приликом је погинуло најмање 30, а повређено 800 људи, наводи АФП.

Иран се налази на неколико великих раседа и зато је склон честим земљотресима, од којих су неки били разорни.

У два узастопна земљотреса (јачине 6,2 и 6,0 степени по Рихтеру) на северозападу Ирана у августу прошле године погинуло је више од 300, а повређено 3.000 људи.

У децембру 2003. године снажан земљотрес је погодио град Бам. У њему је погинула 26.271 особа, што је око четвртина становника и уништена је стара цитадела изграђена од блата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару