Читај ми!

Бостон, ФБИ открио бомбаша

Истражитељи на снимцима надзорних камера успели да идентификују осумњиченог за бомбашки напад на Бостонском маратону, јавља Ројтерс. Највећа истрага у историји Америке. Укључено око 1.000 истражитеља из 30 агенција. У писму упућеном Обами откривен отров. Претходно је писмо премазано отровом послато и једном америчком сенатору.

20.40 - Демантовани наводи Си-Ен-Ена да је осумњичени ухапшен и притворен, преноси Ројтерс. 

19.20 - Истражитељи ФБИ открили осумњиченог за бомбашки напад у Бостону, јавља Си-Ен-Ен. 

Амерички истражни органи идентификовали су на снимцима надзорних камера особу осумњичену за бомбашки напад у Бостону. Безбедносне службе и полиција под огромним су притиском, због чега је ангажовано око 1.000 агената из 30 различитих агенција.

Из гомиле материјала који је прикупљен у Бостону закључено је да су експлозивне направе направљене од експрес лонаца напуњених ексерима и металним куглицама, али још нема никаквих информација о могућим починитељима овог напада.

Истовремено, на детаљној анализи је и платно са руксака у којима су, наводно, биле сакривене бомбе.

Црни ранци могли бити кључ решавања овог случаја, али агенте ФБИ који су у Бостон дошли из седишта Федералног истражног бироа у Квантику чека огроман посао јер морају да прегледају стотине сати снимака безбедносних камера, али и огромне количине материјала снимљених мобилним телефонима.

С обзиром да још увек нико није преузео одговорност за напад, мотив представља приличну мистерију, па је спектар "потенцијалних сумњиваца" прилично широк.

Локалини продавац у Атланти, у америчкој држави Џорџији, повређен је синоћ када је експлодирао пакет који је отворио. Младић је превезен у болницу са тешким опекотинама руку и ногу. Полиција истражује како је дошло до експлозије.

Истрага ће показати да ли је то случајна подударност или је ова експлозија повезана са експлозијама у Бостону.

Истражни органи саопштили су да су експлозивне направе коришћене у нападу у Бостону направљене од експрес лонаца и металних предмета.

Још увек није познато ко стоји иза терористичког напада, у коме је у понедељак убијено троје, а рањено више од 180 људи. Мотив напада и даље је мистерија. Полиција је пронашла делове две експлозивне направе.

"Верујемо да су као експлозивне направе коришћени експрес лонци пуњени ексерима, металним опиљцима и куглагерима. Све је то било или у тамној торби или у ранцу који је због садржаја био јако тежак", наводи агент Еф-Би-Аја Ричард Деслорис.

Истражитељима, који проверавају велики број дојава, помоћи ће бројне видеокамере које су забежиле догађаје пре и после експлозија. Кажу да је важно да свако ко је приметио нешто чудно пре маратона то и пријави.

Америчке власти умирују јавност и кажу да нема назнака да је напад део неке веће завере. За лекаре, који су први стигли на место злочина, сада је најважније стање 17 повређених који су у критичном стању.

Доктор Џорџ Велмахо каже да неки пацијенти у телу имају и до 40 делића експлозива, али да су сви лекарски тимови добро урадили свој део посла.

Агенције преносе да је полиција у Бостону понудила награду од 50.000 долара за информацију која би помогла у хапшењу осумњичених. Председник Барак Обама обећао је да ће нападаче стићи "рука правде". Пакистански талибани, који су претили нападима на САД, одбацили су одговорност за напад.

Кинески конзулат у Њујорку је потврдио да је једна кинеска студенткиња погинула у бомбашким нападима у Бостону, јавила је агенција АП. Званичник конзулата, који је инсистирао на анонимности, потврдио је да је погинула кинеска држављанка, али је одбио да је именује.

Дневник Шењанг ивнинг њуз је јавио да се погинула кинескиња зове Лу Лингзи, позивајући се на изјаву њеног оца. Осмогодишњи Мартин Ричард и 29-огодишња Кристл Кампбел погинули су у експлозијама бомбе недалеко од циља бостонског маратона, до је око 150 људи теже рањено.

Отровно писмо за сенатора

Америчком сенатору Роџеру Викеру послато је писмо премазано отровном супстанцом рицин чије присуство је утврђено лабораторијском анализом, јавља Асошиејтед прес.

Писмо је послато на анализу из центра за обраду поште у Мериленду где се, према речима стручњака за безбедност које цитира АП, изводе сви могући прегледи пре него што се пошта проследи даље званичницима у Вашингтону.

Стручњак за биолошки тероризам Милт Лејтенберг је изјавио агенцији да је рицин веома токсична супстанца која се добија од плодова из којих се добија рицинусово уље и да је најотровнији када се удише. Према његовим речима не постоји противотров.

Представник Сената Теренс Гејнер је саопштио да писмо није ни по чему било сумњиво на први поглед, али на њему није била адреса пошиљаоца. Он је рекао да се центар за обраду поште за сенат претражује у оквиру истраге о токсичном писму.

АП наводи да америчке службе безбедности испитију једну осумњичену особу која често шаље писма сенаторима.

Агенција подсећа на сличне инциденте са поштом у којој су се налазиле споре антракса после терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару