Снажан земљотрес у Ирану

Најмање 32 особе погинулe у земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале који је погодио област на југозападу Ирана. Епицентар земљотреса био је недалеко од нуклеарне елктране Бушер.

Иран је погодио јак земљотрес 6,3 степена по Рихтеровој скали у којем је погинуло најмање 32 особe, а 800 је повређено, преноси агенција ИСНА.

Епицентар потреса био је 89 километара удаљен од нуклеарног постројења Бушер, у области Каки, на југозападу Ирана.

Како преносе агенције, исту област касније погодио је још један потрес, јачине 5,4 степена Рихтерове скале.

"До сада је земљотрес однео око 30 живота, док је око 800 особа повређено", рекао је гувернер провинције Бушер за агенцију ИСНА.

Према речима представника Црвеног крста, два села потпуно су уништена у земљотресу, али, како је саопштила руска компанија "Росатом", која је изградила нуклеарку Бушер, земљотрес у нуклеарној електрани се осетио али оштећења нема.

"Земљотрес ни на који начин није пореметио стање у реактору. Настављен је рад у уобичајеном режиму а ниво радијације је непромењен", рекао је неименовани званичник компаније „Атомстрој-експорт" за руску државну агенцију РИА Новости.

Како каже један становник Бушера, куће у том месту су се тресле али нису пртетрпеле већа оштећења.

Ирански медији до сада нису објавили колику је тачно штету изазвао потрес.

"Центар потреса био је на дубини од 12 километара", саопштио је ирански Сеизмолошки центар, а јачину потреса, од 6,3 степена Рихтерове скале, потврдио је и амерички Центар за геолошка истраживања.

Потрес су осетили и становници Дубаија и Абу Дабија, а на Твитеру су се појавиле поруке очевидаца да су становници неких делова Манаме евакуисани.

Према последњим информацијама, евакуисане су и неке области у Катару и Бахреину, преноси Ројтерс.

Међународни стручњаци раније су упозоравали да је атомска централа Бушер изграђена на земљишту подложном потресима, али су иранске власти то негирале.

У близини овог постројења живе хиљаде људи, а у земљотресу су највише страдала села Шанбе и Сана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару