Читај ми!

Јеремић: Кина подржава приоритете Србије

Председник генералне скупштине УН Вук Јеремић каже да Кина снажно подржава Србију у свим државним приоритетима. Јеремић се састао са кинеским председником Сји Ђинпингом на маргинама традиционалног Боао Форума, највеће економске конференције која се ове године одржава у Азији.

Кина снажно подржава Србију у свим државним приоритетима укључујући очување територијалне целовитости, као и спремност да се продуби билатерална економска и културна сарадња, изјавио је председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Јеремић се састао са кинеским председником Сји Ђинпингом на маргинама традиционалног Боао Форума, највеће економске конференције која се ове године одржава у Азији.

"Ове године нам је указана изузетна част тиме што нам је упућен позив да отворимо традиционални Боао Форум, коме присуствују високи представници свих највазнијих кинеских компанија, као и велики број привредника из Азије и остатка света", рекао је Јеремић у изјави Танјугу.

Јеремић је отворио Форум заједно са новим кинеским лидером, као и председницима Мексика, Казахстана, Финске и Мјанмара и премијерима Аустралије, Камбоџе и Новог Зеланда.

Србија је, као земља која ове године председава УН, добила прилику да изабере тему и узме централно учешће у једном од округлих столова на Форуму, а опредилили смо се за "Улогу УН-а у међународном економском управљању и однос са Г20", рекао је Јеремић.

"Ово нам је дало посебну видљивост на овом важном економском окупљању, што смо искористили за велики број састанака са кинеским предузећима. Позвали смо их да посете Србију и представили предности улагања у насу земљу", истакао је Јеремић.

Он је рекао и да је Кина потврдила своје учешће и на расправи о међународном кривичном правосуђу која је заказана за 10. април у Уједињеним нацијама.

У контексту спремности Кине да продуби сарадњу са Србијом, Јеремић је рекао да се нада да ће до краја године у тој земљи бити уприличен и наступ хора "Вива Вокс", који је на себе скренуо изузетну пажњу наступом у ГС УН поводом Српске нове године.

Отварајући Форум, који се одржава од 6. до 8. априла у јужној кинеској покрајини Хајнан, Јеремић је честитао новоизабраном руководству Кине, на челу са председником Сји Ђинпингом, пожелевши им успех у обављању важних националних и глобалних дужности.

Подсетивши да је током више од три деценије Кина неуморно спроводила политику реформи и све већег ангажовања у свету, Јеремић је оценио да су размере и домет предузимања таквих напора без преседана у аналима историје човечанства.

"Никада раније се наде и перспективе толиких милиона људи нису промениле на боље, тако снажно и тако брзо", истакао је председник Генералне скупштине УН.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару