Читај ми!

Асад: Побуњеници опасни по цео Блиски исток

Цео Блиски исток деценијама ће бити дестабилизован ако побуњеничке снаге успеју да преузму власт у земљи, оценио председник Сирије Башар ел Асад. Сиријски лидер сматра да сукоб изазивају његови непријатељи из региона. Турске лидере и арапске суседе оптужио је да наоружавају и штите побуњенике.

Председник Сирије Башар ел Асад упозорио је да ће цео Блиски исток деценијама бити дестабилизован ако побуњеничке снаге успеју да преузму власт у земљи.

Сиријски лидер, који сматра да двогодишњи сукоб у држави изазивају његови непријатељи из региона, критиковао је и турске "неозбиљне и незреле" лидере и своје арапске суседе, које је оптужио да наоружавају и штите побуњеничке борце.

"Ако немири у Сирији доведу до поделе земље или ако терористичке снаге преузму контролу, таква ситуација ће се неминовно проширити на суседне земље и изазвати домино ефекат широм Блиског истока и даље од тога", рекао је Асад у интервјуу за турску телевизију.

Немири би се проширили на "исток, запад, север и југ. То би довело до нестабилности државе, годинама унапред, можда и деценијама", оценио је Асад.

Агенција Ројтерс наводи да ови Асадови коментари само потврђују његов ранији став да Сирију и цео регион чекају црни дани, ако он оде са власти.

С друге стране, његови непријатељи тврде да Асадова намера да по сваку цену остане на власти, води Сирију у пропаст.

Суседне земље, Либан и Јордан, суочавају се са налетима избеглица из Сирије и нападима већински сунитских муслимана и исламиста на Асада, припадника сиријске мањинске групе алавита, што напетост преноси и на Либан и Ирак.

Оптуживши противнике да користе "секташке слогане", Асад је рекао и да је суштина сукоба то што "државе желе да уведу свој народ у бољу будућност", док "побуњеници желе да га задрже у прошлости".

Ердоган жели да разбукта рат

Асад је додао и да турски премијер Реџеп Тајип Ердоган регрутује борце новцем из Катара, како би разбуктао рат у Сирији, али и упозорио свог некадашњег пријатеља да ће "ватра из Сирије запалити Турску".

"Нажалост, (Ердоган) не схвата реалност", рекао је Асад и додао да турски премијер "није изговорио ниједну истиниту реч од почетка кризе у Сирији".

Асад је у интервјуу оптужио и Арапску лигу, која је суспендовала чланство Сирије и позвала опозиционе лидере да учествују на њеном самиту, истакавши да је Арапска лига изгубила легитимитет.

Сиријски председник критиковао је и западне земље, које је назвао "лицемерима".

"Француска и Велика Британија починиле су масакр у Либији, уз подршку Сједињених Америчких Држава. Турска влада је до колена у крви сиријског народа. Да ли је све њих уопште брига за крв Сиријаца", рекао је Асад.

Асад је, поводом гласина да се спрема његово убиство, рекао да, као и увек, живи у Дамаску, упркос напредовању побуњеника и да се "не крије у бункеру".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару