Читај ми!

Светске агенције о осмој рунди дијалога

Неуспех преговора у Бриселу је ударац за европски пут Србије, оцењује Ројтерс. Агенција АП наводи да би сваки договор Београда и Приштине био значајан корак ка миру на Балкану. Франс прес истиче да Европљани верују да би споразум две стране допринео смиривању тензија на северу Косова. Амерички Њујорк тајмс оцењује да већ сама чињеница да су представници Србије и Косова седели за истим столом представља успех.

Маратонска осма рунда дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ завршена је без договора који би допринео смиривању тензија на Косову и региону, а Србији отворио пут ка почетку преговора о чланству у ЕУ, оцењују светски медији у извештајима из Брисела.

Неуспех преговора чији је циљ био да се оконча етничка подела Косова, велики је ударац за наде Србије да ће ове године започети преговоре о чланству у ЕУ, оцењује агенција Ројтерс.

У извештају из Брисела, Ројтерс наводи да је кључно питање у дијалогу Београда и Приштине, које стоји на путу даљем напретку Србије ка ЕУ, де факто етничка подела између албанске већине на Косову и етничких Срба на северу.

Агенција такође преноси речи високе представнице ЕУ Кетрин Ештон да је јучерашњи састанак био последњи формални сусрет уз посредовање ЕУ, али и додаје да су и косовски и српски премијер после дугих преговора оценили да још има времена за постизање решења.

Агенција АП пише да су преговори у Бриселу покушај да се реши једно од најтежих питања које дели две стране, статус већински српског севера Косова и подсећа да се од Србије тражи нормализација односа са суседима као услов за напредовање ка чланству у ЕУ.

АП такође наводи да би сваки договор Београда и Приштине био значајан корак ка миру на Балкану.

Агенција Франс прес пише да Европљани верују да би споразум Београда и Приштине допринео смиривању тензија на северу Косова где већину чине Срби који не прихватају контролу Приштине, пет година од проглашења независности Косова.

То питање је, додаје АФП, у Србији крајње осетљиво на политичком плану а Београд мора да се носи и са притиском европских земаља за које је споразум услов за утврђивање датума за почетак преговора о приступању Србије ЕУ.

Француска агенција такође истиче да је дијалог Београда и Приштине који се до пре неколико година чинио немогућим довео до напретка.

Амерички Њујорк тајмс оцењује да већ сама чињеница да су представници Србије и Косова седели за истим столом и разговарали представља успех.

Али, додаје лист, да ли ће две стране успети да постигну договор и превазиђу етничка непријатељства и тиме отворе пут ка чланству у ЕУ, и даље остаје неизвесно.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару