Читај ми!

Сеул узвраћа на претње Пјонгјанга

Јужна Кореја обећала жесток одговор на провокације Севера. Удруженим снагама САД и Јужне Кореје на војној вежби данас се придружили и борбени авиони "Ф-22".

На провокације Северне Кореје "одговорићемо жестоко" уз подршку САД, обећава Јужна Кореја, чијим снагама су се на заједничкој војној вежби данас придружили и амерички борбени авиони "Ф-22".

Председница Јужне Кореје Парк Геун Хи разговарала је са представницима Министарства одбране.

"Мислим да треба да жестоко и одмах одговоримо без политичког преговарања, ако Северне Кореја буде провоцирала наш народ", рекла је председница.

Америчка војска је у Јужну Кореју ради заједничких војних вежби послала стелт борбене авионе "Ф-22", што би, како оцењује лист Вол стрит џурнал, требало да истакне појачане војне капацитет како би се Пјонгјанг одвратио од провокација.

Бела кућа, међутим, саопштава да упркос ратној реторици Северне Кореје, америчка администрација није приметила промене у војним положајима тог режима.

"САД није приметио никакву војну мобилизацију или репозиционирање снага Пјонгјанга које би потврдиле претње севернокорејског лидера Ким Џонг Уна", рекао је портпарол Беле куће Џеј Карни.

Пјонгјанг оштро је реаговао на војне вежбе САД и Јужне Кореје и увођење новог пакета санкција Вашингтона и Уједињених нација, који је уследио пошто је севернокорејска војска извела 12. фебруара подземну нуклеарну пробу.

Карни је назвао потезе САД на претње Северне Кореје "мудрим". "Бела кућа претње Северне Кореје прима веома озбиљно, али их сматра реториком која је у складу са досадашњим понашањем", додао је тај званичник.

Северна Кореја саопштила је у суботу да се налази у "стању рата" са Јужном Корејом, што је последња у низу ратоборних изјава које лансира млади лидер у Пјонгјангу Ким Џонг Ун.

Саопштење о новом степену ескалације ратне реторике заједнички су објавили севернокорејска влада, водећа Радничка партија и друге организације.

"Сви послови с Јужном Корејом биће обављани у складу с ратним прописима, а на сваку провокацију биће одговорено војном силом, без упозорења", наводи се у саопштењу.

Корејски рат, који је вођен од 1950. до 1953, завршен је примирјем, а не мировним споразумом, што је Корејско полуострво оставило технички и даље у ратном стању. Северна Кореја је почетком марта саопштила да ће поништити прекид ватре из 1953, којим је окончан Корејски рат.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару