Читај ми!

Италија без владе, још један пропали покушај

Преговори италијанског председника с политичким лидерима о формирању нове владе поново су пропали. Шеф левице Пјер Луиђи Берсани одбацује могућност формирања коалиције с Берлусконијевим блоком, па се политичка пат позиција у Италији наставља.

Разговори италијанског председника Ђорђа Наполитана и страначких лидера, који треба да доведу до имена новог мандатара за састав владе, поново су пропали, пренеле су агенције.

Разлог за неуспешне преговоре лежи у томе што лидер коалиције странака левице Пјер Луиђи Берсани, која је освојила највише гласова на изборима одржаним у фебруару, не жели да сарађује с бившим премијером Силвијом Берлусконијем и његовом странком Народ слободе.

Берлускони је после разговора с председником Наполитаном рекао да је спреман да сарађује с Демократском партијом и да подржи вршиоца дужности премијера Марија Монтија у формирању нове коалиционе владе.

Берлускони је чак рекао да би подржао и владу коју би предводио Берсани, али Демократска партија одбија ту сарадњу.

Трећа по снази партија на последњим изборима, Покрет пет звезда, одбија, међутим, да пружи подршку Бресанију и било којој другој влади у којој они не би учествовали.

Агенција Ројтерс оцењује да председник Наполитано нема сада много могућности, будући да сви преговарачи остају чврсто при својим позицијама.

Политичка криза праћена је и великим економским проблемима, јер Италија у овом тренутку има јавни дуг од 2.000 милијарди евра и рекордну стопу незапослености, посебно међу млађом популацијом.

Наполитано је јасно ставио до знања да не жели нове изборе. Анкете показују да би, ако ипак дође до нових избора, Берсанијев блок партија могао да склизне на друго место, док би Берлусконијева коалиција могла до победе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару