Читај ми!

САД оптужује Москву за "лов на вештице"

Москва се упустила у "лов на вештице" против невладиних организација што води "руску демократију у погрешном правцу", рекла у Вашингтону портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд. Руски званичници претходно одбацили критике запада, а Владимир Путин оправдао инспекције НВО као законску обавезу.

Портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд критиковала је однос Русије према невладиним организацијама истакавши да то води руску демократију у "погрешном правцу".

"Вашингтон је забринут због инспекцијске кампање без преседана у бар стотину руских и страних НВО," рекла је Нуландова новинарима.

Како је истакла, та инспекција изгледа да је усмерена у подривање важног рада цивилног друштва широм те земље.

"Размере инспекције нас забрињавају и помишљамо да је то нека врста 'лова на вештице' ", рекла је званичница, истакавши да образовне или верске организације не подлежу новом закону који се односи на финансирање рада.

Закон који је ступио на снагу крајем 2012. године, неколико месеци по повратку председника Владимира Путина у Кремљ, захтева да НВО које су примаоци новца из иностранства и имају политичку активност, морају да се региструју као "страни агенти" и да се тако представљају.

Прекршиоци могу бити кажњени са до две године у радном логору. Ниједна НВО се до сада није тако регистровала.

"Тај закон је веома рестриктиван", рекла је Нуландова.

Руско Министарство иностраних послова је одбацило критике Запада због инспекције НВО коју је председник Путин оправдао као законску "обавезу".

"Изјаве неких наших западних партнера по којима је то кршење меđународних обавеза Русије, прилично су неосноване. Они за то нису дали никакав конкретан аргумент", рекао је представник Министарства задужен за људска права, Константин Долгов.

Владимир Путин је изјавио да инспекцију захтевају руски прописи.

"Јавни тужилац је дужан да провери законитост активности свих државних органа и организација (НВО)", рекао је председник, преноси агенција РИА Новости.  

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару