Читај ми!

Борис Березовски нађен мртав

У Великој Британији нађен мртав Борис Березовски, руски тајкун, који се обогатио после распада Совјетског Савеза, а касније постао један од најжешћих критичара председника Владимира Путина.

Изгнани руски олигарх Борис Березовски (67), који је 2000. године добио азил у Великој Британији, нађен је данас мртав у купатилу свог дома у Лондону, јавља телевизија Скај.

Према извештају британске тв станице, верује се да је Березовски себи одузео живот, мада остали британски медији указују да су околности његове смрти још неразјашњене.

Березовски је избегао у Велику Британију после сукоба са руским лидером Владимиром Путином, на чије је свргавање отворено позивао.

Магазин Форбс је 1997. године проценио богатство Березовског на три милијарде долара, али се његов иметак протеклих година знатно умањио, због лоших потеза које је повлачио у време финансијске кризе.

Према мишљењу Џејмса Никсија из Руског програма Четам хауса, Березовски је међу свим руским олигарсима био највећи противник Кремља и самог Путина.

Он је, како сматра Никси, сигурно био спреман да потроши свој новац на покушаје да се оконча садашњи режим у Москви.

Живео је под озбиљним мерема обезбеђења, имајући у виду да је био мета више погушаја атентата, на које га је упозоравала и британска обавештајна служба.

Русија је захтевала екстрадицију Березовског, али је тај захтев одбијен, уз образложење да тамо не би имао фер суђење. Березовски је до сада неколико пута покушао да се убије

Итар-Тас наводи да је беживотно тело бизнисмена пронађено у његовој кући на периферији код града Аскота, недалеко од Лондона.

Руска државна агенција наводи да правосудни органи Русије до сада нису званично обавештени из Лондона о смрти Березовског, против ког се у Русији воде кривичне истраге и за којим је расписана међународна потерница.

Итар-Тас подсећа да је вођено неколико истрага и да постоји неколико кривичних предмета у којима фигурира Березовски, између осталог поводом махинација средствима Аерофлота 1999. године због чега је кажњен у одсуству на шест година затвора, за присвајање имовине компаније АвтоВАЗ и СбС-АГРО, а оптужен је и за позивање на организовање масовних нереда.

Главно тужилаштво Русије саопштило је 2010. године да су судови Русије и Швајцарске изрекли пет пресуда Березовском и његовим помагачима, које су постале правноснажне.

Тужилаштво је, наводи агенција, безуспешно захтевало његову екстрадицију, али је суд у Лондону неколико пута одговарао негативно, наводећи да је Березовски 2003. године добио политички азил.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару