Читај ми!

САД одмрзао помоћ Палестинцима

Готово 500 милиона долара за помоћ Палестинској управи, коју је Конгрес блокирао пре више месеци, после одлуке Генералне скупштине УН о унапређењу палестинског статуса у државу нечланицу посматрача, сада је одблокирано.

Сједињене Америчке Државе одмрзнуле су готово 500 милиона долара за помоћ Палестинској управи (ПУ), коју је Конгрес блокирао пре више месеци, после одлуке Генералне скупштине УН о унапређењу палестинског статуса у државу нечланицу посматрача, саопштила је портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд.

Вест о ослобађању фондова уследила је након састанака Барака Обаме с израелским и палестинским лидерима током јуче завршене прве посете председника САД Израелу и Западној обали у том својству.

"До сада смо издвојили 295,7 милиона долара за фискалну 2012. и 200 милиона у фискалној 2013. за помоћ", изјавила је Нуланд новинарима.

Обамина администрација је такође обавестила Конгрес да тражи додатних 200 милиона долара фондова за Агенцију за међународни развој САД (УСАИД), у оквиру програма за Палестинце, додала је она.

Прва сума је 195,7 милиона долара за 2012. намењена економском развоју и за хуманитарну помоћ, уз још 100 милиона посебно за контролу наркотика, пренео је АФП. Сума од 200 милиона која је одмрзнута даће се Палестинској управу директно за подршку буџету.

ПУ се суочила с најгором економском кризом у последњих неколико година делом зато што донатори нису испунили обећања да ће послати новац.

Међутим, криза је још погоршана након што је у Генералној скупштини УН крајем новембра призната де факто палестинска државност јер је тада Конгрес замрзнуо новац намењен помоћи.

Уз САД и Израел се оштро противио унапређењу палестинског статуса у светском телу од ентитета посматрача у државу нечланицу посматрача и суспендовао месечни трансфер новца од царина и пореза које убира у име ПУ.

Та земља је ипак трансферисала месечних 100 милиона долара крајем јануара.

Почетком овог месеца ПУ је апеловала на помоћ света и притисак на Израел да омогући економски развој, упозоравајући на опасност од политичког колапса.

Нови амерички државни секретар Џон Кери се од преузимања функције 1. фебруара залагао за одмрзавање помоћи Палестинцима.

Он је посетио Израел и палестинске територије у пратњи Обаме и после завршетка Обамине посете Јордану вратиће се у Израел вечерас на састанак с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, након састанка с палестинским председником Махмудом Абасом у јорданској престоници Аману, да размотри могућности за повратак преговарачком столу.

Обама је у четвртак позвао на обнову преговора али није понудио нови план да се то постигне. Он је најавио да ће Кери томе посветити доста времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару