Читај ми!

Нуклеарно оружје драгоцени мач у заштити

Северна Кореја никада неће користити нуклеарни програм да би изнудила хуманитарну помоћ, саопштило Министарство спољних послова те земље и потврдило да ће се Пјонгјанг држати војне стратегије одвраћања. Северна Кореја је нуклеарно оружје назвала драгоценим мачем у заштити земље од "непријатељске" политике САД-а.

Министарство спољних послова у Пјонгјангу саопштило је да Северна Кореја никада неће користити свој нуклеарни програм као средство да добије међународну хуманитарну помоћ и потврдило свој "непоколебљив" став да остају при војној стратегији одвраћања.

У саопштењу које је пренела севернокорејска државна телевизија одбачене су тврдње да Пјонгјанг користи свој војни програм као начин да примора суседне земље да понуде помоћ, пренела је агенција АФП.

"САД су у великој заблуди уколико мисле да Северна Кореја има приступ нуклеарном наоружању као монети за поткусуривање у трговини за оно што се зове економска награда", наводи се у саопштењу.

Коментар Пјонгјанга уследио је само дан пошто је амерички саветник за националну безбедност Том Донилон рекао да је Вашингтон спреман за "искрене преговоре" са Северном Корејом уколико Пјонгјанг промени свој курс.

Северна Кореја је своје нуклеарно оружје назвала "драгоценим мачом" у заштити земље од, како су навели, непријатељске политике САД-а.

На америчко искушење могу да падну друге земље, а за Северну Кореју оно је апсурдно, наводи Пјонгјанг понављајући "свој непоколебљиво принципијални став о свом нуклеарном одвраћању као праву на самоодбрану".

После прошломесечног нуклеарног теста, УН су додатно пооштриле санкције Северној Кореји, уведене после претходних нуклеарних проби и тестова ракета дугог домета у 2006. и 2009. години.

АФП подсећа да је међународна хуманитарна помоћ земљи која хронично пати до недостатка хране и горива драстично смањена у последњих неколико година, поготово из Јужне Кореје и САД-а, због спора с Пјонгјангом око севернокорејског спорног нуклеарног и ракетног програма.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару