Читај ми!

Црни дим над Ватиканом, поново

Кардинали настављају да гласају за новог папу након што је црни дим синоћ пуштен из димњака Сикстинске капеле. Техничке службе Ватикана проверавају све могућности прислушкивања у Сикстинској капели и у манастирском комплексу Свете Марте.

12.03 - На јутарњем гласању конклава није изабрала новог папу. Црни дим два пута пуштен из димњака Сикстинске капеле. 

Наставља се конклава у Сикстинској капели у Ватикану на којој 115 кардинала гласа за наследника Бенедикта XVI који је 28. фебруара својевољно напустио понтификат.

Црни дим пуштен је синоћ из димњака Сикстинске капеле, што је означило да нови папа, како се и претпостављало, није изабран првог дана конклаве.

Кардинали су наставили да гласају. Гласање се одвија у још два круга, а ако нови поглавар Римокатоличке цркве не буде изабран, гласаће се још двапут по подне. Ако ни после четвртог и петог круга нови папа не буде изабран, гласаће се и у четвртак по истом распореду.

Када папа буде изабран, из димњака Сикстинске капеле изаћи ће бели дим и огласиће се звона базилике Светог Петра.

Техничке службе Ватикана провериле су све могућности прислушкивања у Сикстинској капели, у којој се обавља избор папе, али и у манастирском комплексу Свете Марте, где кардинали ноћивају, јавља Верска информативна агенција.

Проверени су под, рамови са сликама, а рачунало се и с могућношћу да се "бубице" инсталирају и у смартфону.

Италијанским медијима је експерт за прислушкивање Франческо Полимени објаснио да има много места у Сикстинској капели где се могу инсталирати разни уређаји.

Осим пода, Полимени наводи столице, али и клупе на којима се клечећи моли, а може се прислушкивати и преко инфрацрвених зрака.

У Италији је веома једноставно набавити технику за прислушкивање. Техника је од 2005. године, када је последњи пут биран папа, веома напредовала. "Бубице" су данас величине само 0,8 милиметара, могу се сакрити и у коцки шећера, истиче Полимени. Међутим, према његовом мишљењу, и техника заштите је веома узнапредовала.

Стручњаци сматрају да се против "бубица" и не може заштитити, док се може ефикасно деловати у вези с мобилним телефонима, тајним камерама, блутутом, бежичном телефонијом, ако се знају фреквенције.

Полимени сматра да Ватикан има одличан систем заштите од прислушкивања, "можда бољи од САД", али истиче да потпуне сигурности нема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару