Читај ми!

Хрватско оружје за сиријске устанике

Противоклопно наоружање које сиријски побуњеници однедавно користе пореклом је из Хрватске, пише либански интернет портал "Нау", а преноси "Јутарњи лист". Снимак на Јутјубу приказује побуњенике како у школским клупама уче да користе ту врсту наоружања. Министарство одбране тврди да Хрватска оружје није продала.

Сиријски побуњеници у борби против режима председника Башара ел Асада однедавно користе противоклопно наоружање пореклом из Хрватске, објавио је интернет портал Нау, сајт специјализован за Блиски исток, а преноси хрватски Јутарњи лист.

Према тврдњама портала Нау, пише Јутарњи, побуњеници располажу ракетним бацачима М79, познатим под именом Оса и РПГ-22, ручним бацачем граната РБГ-6, као и бестрзајним топом М60.

Реч је о наоружању које је хрватска војска користила у рату деведесетих. Такве тврдње исти портал поткрепљује и видео снимком објављеном на Јутјубу. Снимак приказује сиријске побуњенике у школским клупама како уче да користе противоклопно оружје.

На клупама у првом реду послагани су управо противоклопни бацачи РПГ-22 и М79 и бацач граната РБГ-6. Бацач граната производи се у Ријеци, али и у САД, Турској и Јужној Африци, а преостало оружје хрватска војска је избацила из употребе и држи га у складиштима као неперспективно.

Хрватска војска оружја има на напретек, пише Јутарњи. Према службеним подацима, у складиштима војске тренутно је око 15.000 тона неперспективне муниције, од чега се добар део односи на гранате за РПГ, М79 и бестрзајни топ. То оружје се делом уништава, а делом извози.

Да су се побуњеници домогли веће количине наоружања, какво досад нису поседовали, потврђују и вести са терена - последњих недеља извели су више напада на тенковске колоне сиријске војске и притом нису штедели на муницији, пише Јутарњи.

У споменутом тексту портала Нау износе се две теорије како је наоружање хрватског порекла стигло у руке сиријских побуњеника.

Према првој, стигло је директно из Хрватске, а према другој, реч је о оружју које је пре неколико година Хрватска послала у Либију противницима режима Муамара ел Гадафија, а сада је пребачено у Сирију.

У случају да је оружје из Хрватске отишло у Сирију, влада Хрватске нашла би се у незгодном положају, јер је прихватила санкције против Сирије које је прогласила Еуропска унија, а оне забрањују продају оружја било којој страни у тој земљи.

У хрватској влади тврде да поштују санкције и не продају оружје сиријским побуњеницима.

Постоји могућност да Хрватска није оружје директно продала сиријским побуњеницима, већ трећој земљи која га је пребацила у Сирију. У том контексту спомиње се САД, главни војни и политички партнер Хрватске.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару