Читај ми!

Шпанци против корупције

У Шпанији масовни протести због економске кризе. Шпанцима осим строгих мера штедње сметају и корупцијски скандали, којих нису поштеђени ни премијер ни краљевска породица.

Широм Шпаније вечерас су одржани протести против оштрих мeра штедње, које је наметнула влада премијера Маријана Рахоја, и великих корупцијских скандала, а најмасовнији скуп, коме је присуствовало скоро 50.000 људи, организован је у Мадриду.

Протести под заједничким мотом "Не финансијском државном удару" одржани су у 80 градова на дан када је 1981. године војска покушала да изведе државни удар упадом у парламент.

Демонстрације у Мадриду обезбеђивало је 1.400 полицајаца, а учесници су носили транспаренте на којима је, између осталог, писало "Брига о здрављу није на продају" и "Рахој, следи папу и поднеси оставку".

Влада Шпаније драстично је смањила издатке за здравство и образовање у покушају да смањи буџетски дефицит, али је зато десетине милијарди евра упумпала у спасавање банкарског сектора.

Премијер Маријано Рахој признаје да је социјална реалност тешка, али је задовољан што је успео да избегне потоп и у првој години на власти смањи буџетски дефицит на испод седам одсто

Шпанцима осим строгих мера штедње сметају и корупцијски скандали, којих нису поштеђени ни премијер ни краљевска породица.

Зет шпанског краља пред судом

Велику пажњу изазива суђење зету шпанског краља, Ињаки Урдангарину, који се сумњичи да је проневерио милионе евра државног новца.

Бивши олимпијски шампион у рукомету је новац, намењен хуманитраној организацији за организовање спортских и турустичких манифестација, пребацио на рачун офшор компанија под његовом контролом.

Урдангарин, који је ожењен краљевом најмлађом ћерком Кристином, и његов бивши партнер Дијего Торес осумњичени су за поневеру новца који су регионалне владе уплаћивали институту Ноос, хуманитарној организацији којом је Урдангарин председавао од 2004. до 2006. године.

Новац је требало да покрије трошкове организовања спортских и туристичких манифестација.

Обојица оптужених негирају кривицу и нису формално оптужени ни за шта. Суд спроводи истрагу поговодом тог случају како би утврдио да ли има основа за покретање кривичног поступка.

Торес је увукао краљевску породицу у скандал прошле недеље док га је судија испитивао, пишу шпанске новине позивајући се на неименоване изворе.

Оне су објавиле мејлове које је наводно слао Урдангарин и на основу њих се може закључити да је 75-годишњи краљ подржавао и помно пратио пословну каријеру свог зета.

То откриће представља срамоту за краљевску породицу која се дистанцирала од Урдангарина када је скандал избио 2011. године.

Урдангарин, 45-годишњи бивши олимпијски шампион у рукомету, добио је титулу војводе од Палме када се оженио Кристином 1997. године.

Резултати анкете, коју је лист Мундо објавио прошлог месеца, показују да је подршка монархији у Шпанији пала на 54 одсто, што је најнижи ниво у историји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару